Astăzi la Paris a început al doilea turneu de Grand Slam al anului,Roland Garros  și va continua până pe data de 11 iunie 2023. Competiția va marca punctul culminant al sezonului de zgură.

În absența campionului absolut Rafael Nadal, Carlos Alcaraz și Novak Djokovic se numără printre favoriții turneului la tenisul masculin care vor lua parte la turneul pe zgură major.

Tragerea la sorți a tabloului principal de la Roland Garros îi forțează pe Djokovic și Alcaraz la un duel direct în semifinale, în cazul în care ambii se vor califica.  Daniil Medvedev, proaspăt campion la Roma, va fi cap de serie numărul 2.  Stefanos Tsitsipas va fi primul mare favorit care intră în concurs. Elenul va juca în al doilea meci de pe arena Philippe Chatrier.

Un alt jucător cu pretenții la fazele superioare care va intra azi pe teren va fi Andrey Rublev. Rusul se va duela cu Laslo Djere, sportiv pe care l-a învins în 4 dintre cele 5 dueluri directe de până acum. Este a doua întâlnire dintre cei doi la un Grand Slam. Anul trecut, Rublev s-a impus în 5 seturi în turul doi de la US Open, iar faptul că sârbul joacă foarte bine pe zgură indică faptul că am putea avea un meci la fel de disputat.

Tragerea la sorți arată duelurile Novak Djokovic - Carlos Alcaraz și Casper Ruud - Daniil Medvedev ca semifinale prevăzute de calculele hârtiei.

În turneul feminin, Iga Swiatek este favorită pe tabloul feminin, deși Aryna Sabalenka și Elena Rybakina au învins-o cel puțin o dată până acum în acest sezon.

 Iga Swiatek - Elena Rybakina și Jessica Pegula - Aryna Sabalenka sunt cele două semifinale așteptate, dacă nicio surpriză majoră nu va fi produsă.

Conform pozițiilor ocupate în clasamentele ATP și WTA, finalele ar urma să se dispute între Carlos Alcaraz și Daniil Medvedev, respectiv înte Iga Swiatek și Aryna Sabalenka.

Un turneu de mare șlem rămâne însă oportunitatea perfectă pentru surprize, în lumea tenisului, prin urmare, având în vedere lipsa de înclinație manifestată de-a lungul timpului de către Daniil Medvedev către jocul de zgură, dar și forma mai puțin bună a norvegianului Casper Ruud - finalist en-titre - fanii tenisului se pot aștepta în acest an chiar la un finalist în premieră, la Paris.

Totodată, din punctul de vedere al premiilor situația este mult mai bună decât în alți ani și valoare totală a premiilor în anul 2022 a fost 43.6 milioane de euro, însă o estimare a specialiștilor spune că ar putea există o creștere cu cel mult 10% față de anul trecut și astfel suma se fie în jurul a 50.00 milioane de euro. Evident, cea mai mare parte a premiului se duce direct la câștigătorul turneului care își rotunjește conturile cu aproximativ 2.2 milioane de euro.

Premiu in bani   

1. rundă   69.000 € 

2. rundă   97.000 € 

3. rundă   142.000 €

turul de 16    240.000 €

sfert de finală     400.000 €

semifinală      630.000 €

finalist 1.150.000 €

câştigător      2.300.000 €

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE