Pentru ca şedinţa de mâine să fie una legală este necesar ca aceasta să fie convocată de preşedintele Parlamentului sau de o treime din deputaţi, ceea ce nu s-a întâmplat, a declarat pentru Politik, juristul Vitalie Nagacevschi. În acest context, comuniştii nu pot lua nici o hotărâre pentru că nu dispun de majoritatea de voturi, adică, 52 de mandate.
“În aşa caz nici nu pot să-mi imaginez ce va fi mâine. Probabil, ei vor constata numai pentru presă că sunt doar ei prezenţi şi vor pleca. Ivan Calin nu mai poate deja prezida şedinţa, dar ei vor merge pe ipoteza precum că şedinţa din 28 august a fost întreruptă şi urmează să continuie în frunte cu decanul de vârstă, Calin, însă, este o pistă falsă”, a mai spus Vitalie Nagacevschi.
Solicitat de Politik, deputatul comunist, Vladimir Ţurcanu a declarat că mâine PCRM “va continua şedinţa de la 28 august care a fost întreruptă legal şi va prezenta fracţiunea PCRM. Dacă deputaţii Alianţei nu se vor prezenta vom întrerupe iarăşi şedinţa şi o vom continua la următoarea şedinţă a Parlamentului care va fi convocată după decizia Curţii Constituţionale.
Amintim că la 28 august PCRM a cerut o pauză până la 4 septembrie ca să-şi formeze fracţiunea şi au plecat. În lipsa acestora, Coaliţia liberală, care deţine şi majoritatea parlamentară l-a votat pe Mihai Ghimpu preşedintele Parlamentului. Această hotărâre a fost ulterior contestată la CC, care urmează să se expună pe marginea acestei cereri a PCRM la 8 septembrie.
Despre eventuala aprobare a contestării PCRM de către CC, Vitalie Nagacevschi crede că “CC nu ar trebui să admită sesizarea comuniştilor, însă având în vedere prestaţia CC în actuala componenţă, s-ar putea presupune că aceasta ar putea admite sesizarea comuniştilor. În aşa caz la următoarea şedinţă se va pune din nou la vot candidatura lui Mihai Ghimpu la funcţia de preşedinte a Parlamentului”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE