Fermierii și agricultorii din mai multe raioane ale țării vor continua să protesteze și astăzi, informează Asociația Forța Fermierilor. Potrivit anunțului, ei vor ieși pe mai multe drumuri naționale, dar și la vama Leușeni.
Potrivit Asociației, fermierii din mai multe raioane din Sudul Moldovei se îndreaptă către vama Leușeni, începând cu ora 11.00, în timp ce agricultorii din raionul Rezina pornesc la traseu pe ruta Orhei-Rezina, lângă satul Bușăuca, începând cu ora 11.00.
De asemenea, fermierii din raionul Fălești vor ieși la centura or. Fălești, lângă magazinul Supraten. Agricultorii din raionul Telenești rămân la intersecția drumului Chișinău - Bălți și Chișinău - Soroca. Iar fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern la drumul Chișinău - Dubăsari.
Fermierii susțin că fără sprijinul statului marea majoritate a agricultorilor nu pot efectua în primăvară lucrările agricole cu respectarea nivelul minimal tehnologic, mai ales în condițiile când livrarea motorinei din România întârzie.
Totodată, Forţa Fermierilor cere demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii protestatari. Asociația se arată nedumerită de ce guvernul nu comunică cu agricultorii-protestatari şi solicită un dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului. Ei mai cer „identificarea urgentă cu suportul partenerilor externi ajutorului financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023".
„În contextul protestelor fermierilor disperați și decapitalizați, care durează deja 5 zile și se extind geografic, organizația noastră este nedumerită de ce Guvernul nu inițiază dialog cu agricultorii-protestatari. Vedem evenimentele în toata Europa și remarcăm că imediat după izbucnirea protestelor producătorilor agricoli, autoritățile s-au așezat cu cei, care hrănesc țara, la masa de negocieri și au identificat soluții.
Totodată, menționăm că recent Uniune Europeană a dispus alocarea 10 mln euro pentru sectorul agricol al Republicii Moldova. Este jumătate din suma minimală, demult solicitată de asociația Forța Fermierilor pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii.
Este absolut evident că fără sprijinul de stat marea majoritatea agricultorilor nu pot efectua în primăvară lucrările agricole cu respectarea nivelul minimal tehnologic, mai ales în condițiile cănd livrarea motorinei române întărzie nepermis de mult. Situația niciodată nu a fost așa de dificilă în sectorul agrar și criza 2022-2024 poate distruge mii de producători agricoli și zeci de localități rurale.
În aceasta situația critică Asociația Forța Fermierilor cere demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii, care protestează, și identificarea urgentă cu suportul partenerilor externi ajutorului financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023", se arară în comunicatul emis de Asociaţia Forţa Fermierilor.