Agricultorii se mută, de luni, cu protestele în Chișinău. Aceștia vor veni în Capitală cu tehnică agricolă și se vor îndrepta spre Guvern, Parlament și Ministerul Agriculturii. Decizia a fost comunicată de Asociația „Forța Fermierilor”. În cadrul întrunirii, participanții au constatat unanim că agricultorii au fost duși din nou în eroare de către autorități.

„Pe parcursul săptămânii curente, negocierile privind modalitatea și mărimea compensațiilor, promise din partea Guvernului, așa și nu au avut loc, chiar dacă organizația noastră era gata pentru discuții și a publicat și valoarea pierderilor producătorilor agricoli la culturile de primă grupă. În acest context, Consiliul a decis unanim reluarea protestelor masive ale fermierilor. Începând de luni, 19 iunie, o parte din agricultori se vor deplasa înspre capitala cu tehnica agricolă. Fermierii din alte raioane vor ieși în acea zi la traseele naționale”.

Potrivit asociației, graficul final de pornire din raioane la Chișinău, precum și lista drumurilor, la care se vor amplasa fermierii-protestatari, vor fi comunicate mass-media luni dimineață.

„Pentru săptămâna viitoare Forța Fermierilor a depus toate documentele necesare la administrațiile publice locale pentru acțiuni de protest, inclusiv pentru marșuri cu tehnică agricolă în jurul Guvernului, Parlamentului și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Cerem scuze de la cetățeni pentru eventualele incomodități în trafic, dar agricultorii, abandonați și mințiți de autoritățile abilitate timp de un an, sunt extrem de revoltați și fermi în apărarea dreptului lor la supraviețuire economică”, se spune în comunicat.

Fermierii a anunțat despre intenția de a relansa protestele și de a le muta în Capitală, în urmă cu o săptămână, când i-au dat Guvernului zece zile, ca să le îndeplinească revendicările. Aceștia cer despăgubiri în mărime de 3000 de lei pentru fiecare hectar, invocând faptul că au suportat pierderi uriașe, ca urmare a crizelor, provocate de secetă, scumpiri și de incapacitatea autorităților de a proteja piața internă.

Recent, premierul Recean a declarat că ministerul Agriculturii împreună cu FAO fac calculelele pierderilor fermierilor după care aceste cifre vor fi consultate cu agricultorii, iar Guvernul mizează pe sprijunul UE în acest sens

Calcule fermierilor arată că pierderile directe așteptate, adică depășirea cheltuielilor asupra veniturilor de la comercializare a producției de primă grupă, vor depăși două miliarde de lei

Agricultorii spun că aceste pierderi urmează după un an secetos 2022, la care prejudiciul material pentru ei așa și nu a fost calculat și măcar parțial compensat, precum și nu au fost evaluate pierderile de la scăderea prețurilor la materia primă, care a început în anul trecut..

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE