Acum sunt cei de care depinde soarta noastră. Sunt persoane importante, serioase, responsabile, persoane cunoscute de o ţară întreagă, dar puţini ştiu cum erau deputaţii actualului legislativ în anii de şcoală. Intervievaţii au recunoscut că au fost şotioşi la şcoală, amintindu-şi cu plăcere de anii unde prima învăţătoare era ca o mamă, unde totul era mai altfel.
Mihai Ghimpu, preşedintele interimar îşi aminteşte cu drag despre prima învăţătoare, Plăcintă Ana, despre directorul şcolii, Luca Mihăilă, un om deosebit, profesorul de matematică Boris Nicolaevici, recunoscând că a avut noroc de profesori. 
“Am fost tare şotios la şcoală, mă uitam la o colegă în caiet, să copii ceva şi ea îmi spune când o să îţi trag un picior şi eu spun de mult aşteptam să primesc un picior în cap de la tine”, a spus zâmbind Ghimpu .
Deputat PDM, Valeriu Guma, spune că cea mai frumoasă amintire este şcoală, “prima profesoară, Emila Procopovna care a fost o blândeţe pentru noi, ne-a dădăcit şi ne-a ajutat să păşim primii paşi în viaţă. Nu eram cel mai şotios, dar sigur foarte neastîmpărat, fugeam de la lecţii”, a recunoscut Guma.
Deputatul neafiliat Victor Stepaniuc a spus că îşi aminteşte deseori de primul învăţător Nichifor Ţurcanu, de profesoara de matematică Maria Mereacre, de fizică şi matematică, Profir Vedernicov, care avea un curs unde a confecţionat primul aparat de radio şi amplificatoare care funcţionau.
Despre şotiile pe care nu le mai ştie numărul şi-a amintiti cu drag deputatul. “În clasa a 4 aveam o tablă fixată pe două proptele care se rotea şi veneam dimineaţa primii stingeam lumina şi cine intra primul îi cădea în cap. Odată s-a întâmplat ca diriginta să intre prima şi să îi cadă tabla în cap, sigur că am râs, dar după aceea am primit o mustrare tare bună. Un alt caz interesant a fost atunci când am mers, împreună cu un professor, acasă după un coleg de clasă care nu dorea să vină la şcoală şi s-a urcat în podul casei. După el s-a urcat profesorul şi s-a murdărit de funigine în vârful capului şi aşa a mers o jumătate de zi fără să-i spună cineva, toţi râdeau, dar nimeni nu-i spunea”.
“Îmi amintesc cu mare plăcere de foştii mei dascăli, de Maria Mărgineanu, diriginta, de Eudochia Sasu profa de limba română, profesoara de istorie Nina Cojocaru, care au contribuit enorm la ceea ce sunt astăzi”, a spus Mihai Godea, prim vicepreşedintele PLDM.
Recunoaşte că a fost un biat şotios “am făcut mai multe şotii cât am fost în şcoală, una dintre el ar fi, atunci când se aducea îngheţată la noi, marţi şi joi, noi, băieţii cumpăram câte o cutie pe care o mâncam în subsolul şcolii şi fugeam de la ultimele lecţii algebra şi geometria. Atât profesorul cât şi directorul ne căutau în disperare, însă şi aşa timp de doi ani nu au dat de ascunzişul nostrum”, a mai spus Godea.
Ex-preşedintele Vladimir Voronin, a spus că a învăţat în mai multe şcoli, pentru că tatăl său era trimis în diferite localităţi pentru a forma colhozurile. “Dintre profesori am rămas în relaţii bune cu Andrei Muntean, directorul şcolii din s. Morozeni. Da… recunosc că am fost tare şotios şi din acest motiv am fost dat afară, de 3 ori, de două ori câte o săptămână şi o dată pentru 2 săptămâni. Într-o zi de iarnă, în clasa a 9-a, noi băieţii mergeam afară pentru a face diferite exerciţii, pe frig, iar fetele erau în calsă şi coseau, împleteau, etc. Atunci noi într-o zi am pus piper iute în sobă i-am dat foc, când ne-am întors în clasă peste 45 min. fetele toate strănutau şi ne-au depistat, sigur că eu eram organizatorul şi m-au dat afară pentru 2 săptămâni.
 “Profesorul în viaţa mea, în concepţia este o personalitate de excepţie, începând de la primul meu profesor Boris Cojocaru, mereu îi pomenesc pe toţi profesorii care mai sunt în viaţă şi cu care mă întâlnesc de câte ori merg acasă la Larga”, spune Serafim Urechean, liderul AMN.
Referitor la capitotul şotii şi deputatul Urechean are ce povesti, amintindu-şi cu plăcere de nebuniile făcute în şcoală. “Îmi amintesc că pe teritoriul satului meu a căzut un meteorit şi eu eram cel mai indicat în problemele tehnice şi după ce l-am desfăcut, directorul şcolii ne-a chemat la el şi ne-a închis în cabinetul său până nu vom aduce toate detaliile, timp de vreo cîteva ore, împreună cu un coleg. Şi noi, cât am stat acolo am dezmembrat radioul şi ne-am umplut buzunarele cu piese. Sigur am fost pedepsiţi pentru asta, dar acum îmi amintesc cu plăcere. Mai mult că eu aveam cheile de la cabinetele de fizică şi chimie, cabinete dotate bine cu multe aparate şi făceam multe şotii”, a spus Urechean.
Actualul lider al partidului MAE, Veaceslav Untilă, a avut o situaţia mai complicată deoarece părinţii săi erau profesori şi pentru că el era foarte năzbâtios era pedepsit mereu. “Tata profesor de limba română, iar mama profesoară de clasele primare, îmi amintesc foarte bine tot ce făceam în şcoală, eram foarte năzbâtios şi era cel mai rău că părinţii erau la şcoală şi o primeam foarte des. Puneam pioneze pe scaunele profesorilor, unul din colegii mei au adus o capră în clasă şi au pus-o după sobă la lecţia de limbă rusă, că era o profesoară tânără care s-a speriat foarte tare.
Menţionăm că în fiecare an la 5 octombrie este sărbătorită ziua pedagogului, însă în fiecare ţară, ea este sărbătorită în diferite zile. În aceeaşi zi cu noi, o mai sărbătoreşte doar Canada, Azerbaijan, Lituania, Pakistan, Filipine şi Rusia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE