Vicepremierul Andrei Spânu a declarat că devierile financiare de la Moldovagaz, care ar putea ajunge la 3 miliarde de lei, vor trebui recuperate, iar asta ar însemna că în următorii ani aceste pierderi vor cădea pe umerii consumatorilor.
Experții spun că diferența între tariful de vară și cel de iarnă, aproape, că nu-l vom simți la factură. În condițiile când tariful la gaz pentru populație nu va scădea în august, iar la toate acestea se adaugă și devierile financiare enorme pe care le înregistrează Moldovagaz care în luna octombrie ar putea ajunge la 3 miliarde de lei.
Vicepremierul Andrei Spânu a declarat că devierile tarifare de la Moldovagaz vor trebui recuperate, iar asta ar însemna că în următorii ani aceste pierderi vor fi suportate de consumatori.
„Aceste devieri negative evident că vor trebui să fie recuperate. ANRE este instituția care trebuie să decidă cum ele vor fi eșalonate. Pentru că una este să le incluzi într-un an în tarif și alta este să le plasezi în doi sau trei ani, gradual, astfel ca impactul includerii acestor devieri în tarif să nu fie atât de mare pentru cetățeni”, a precizat Andrei Spânu.
În structura tarifului mediu actual pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali, costul transportului este de doar 3,7%, iar restul de 96,3% sunt costul gazelor natural legate de cheltuielile de distribuție și furnizare, din care 71,4% sunt costul gazelor importate.
ANRE urmează să decidă astăzi aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”.