Cetăţenii români cu drept de vot din diaspora au început să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Sunt 950 de secţii organizate în străinătate pentru acest scrutin. Ei au putut vota de asemenea prin corespondenţă

Votarea în străinătate la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se desfăşoară tot pe parcursul a trei zile, la fel ca la primul tur:  vineri, 6 decembrie, între orele locale 12,00 şi 21,00; sâmbătă, 7 decembrie, şi duminică, 8 decembrie, între orele locale 7,00 şi 21,00.

Cetăţenii români cu drept de vot care se află în străinătate în ziua alegerilor, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reşedinţa în afara ţării, pot vota în cele 950 de secţii organizate în afară. Românii care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare dintre secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Cetățenii din RM cu acte românești vor putea vota la cele 59 de secții de votare deschise în Republica Moldova. Potrivit informațiilor prezentate de Ambasada României, în regiunea de nord vor fi deschise 17 secții, în centru - 34 de secții de votare, inclusiv 16 în orașul Chișinău. În regiunea de sud vor fi deschise opt secții de votare. În primul tur au participat peste 81 de mii de votanți în RM. Cum decurge votarea vezi aici

Românii au de ales între doi candidaţi rămaşi în competiţia electorală pentru fotoliul de la Cotroceni - Călin Georgescu (independent) şi Elena Lasconi (USR). În turul întâi de acum două săptămâni au votat 821.000 de români din diaspora.

Desfășurarea turului doi la prezidențialelel din România se întâmplă în contextul în care Judecătorii Curții Constituționale de la București s-au reunit de urgență vineri, pentru consultări, după ce la CCR a ajuns un număr mare de noi solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale. Cererile invocă documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform cărora campania candidatului Călin Georgescu a fost rezultatul unei manipulări orchestrate din afara țării. Ședința are loc în contextul în care, joi, Curtea a anunțat că primele patru cereri de anulare a alegerilor vor fi analizate după turul 2.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE