Înființarea Punctului de Contact Palanca  va face posibilă efectuarea unui schimb rapid de informații între Poliția de Frontieră din Republica Moldova și Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei, acordând asistență în evaluarea situației de la frontiera comună. Schimbul de informații se realizează pentru a monitoriza persoanele și mijloacele de transport care traversează frontiera de stat, situațiile excepționale în zona de frontieră și în punctele de trecere a hotarului, încălcările sau tentativele de încălcări ale legislației statelor părți în timpul trecerii frontierei de stat, încălcările regimului frontierei ş.a.  Astfel, vor putea fi prevenite fenomene cum ar fi migrația ilegală,  traficul de persoane, falsurile în documentele de călătorie etc. Totodată, schimbul de date va putea fi realizat și în alte domenii ce prezintă interes comun.

„Punctul de Contact Palanca va contribui substanțial la securizarea frontierei moldo-ucrainene, precum și la procesul de dezvoltare și modernizare a instituției. Cu siguranță, activitatea Punctului de Contact va îmbunătăți considerabil relațiile de bună vecinătate între Republica Moldova și Ucraina și nu numai. Este vorba şi de securitate națională, ordine publică, bunăstarea economică a celor două țări, inclusiv sprijinul reciproc în prevenirea și combaterea crimei organizate transnaționale”, a menţionat, la ceremonia de inaugurare a Punctului de la Palanca, Valentin Fiodorov, şef-adjunct al Poliţiei de Frontieră din ţara noastră.

Începând cu data de 10 iulie curent, Punctul de Contact Palanca a activat în regim de testare. Până în prezent, au fost procesate 38 de solicitări, cele mai multe vizând obținerea informației operative privind traversarea frontierei de stat de către persoane și mijloace de transport, precum și existența consemnelor nominale asupra cetățenilor.

Crearea Punctului de Contact Palanca reprezintă unul dintre obiectivele majore, realizate în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea gestionării integrate a frontierei prin controlul comun al hotarului și schimbul de informații de-a lungul frontierei moldo-ucrainene”, finanțat de Uniunea Europeană prin Inițiativa pilot privind managementul integrat al frontierei al Parteneriatului Estic și implementat de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie,  cu suportul EUBAM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE