Angajații din sectorul public, dar și cei care muncesc la companiile private vor mai avea o zi liberă în luna mai. Este vorba despre data de 9 mai, când în Republica Moldova sunt marcate două evenimente – Ziua Europei și Ziua Victoriei.

În contextul războiului din Ucraina, ziua de 9 mai va fi marcată de mai multe controverse decât până acum. Unii cetățeni vor marca ziua Europei, iar alții vor comemora eroii celui de-al doilea război mondial.

Totodată, o altă categorie de cetățeni sunt împotriva marcării vreunei zile care nu aparține țării noastre, aici, în Republica Moldova, inclusiv Ziua Europei.

Președinta Republicii Moldova a cerut populației și politicienilor din opoziție să se abțină de la folosirea simbolurilor războiului în timpul ceremoniilor de pe 9 mai.

Parlamentul de la Chişinău a votat pe 14 aprilie, în ultima lectură, proiectul de lege privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care, potrivit autorităților, propagă războiul – literele „ V” și „Z” și Panglica „Sfântul Gheorghe”.

Persoanele care vor încălca această lege vor fi sancționate cu amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sancțiunea se ridică până la 18.000 de lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE