În această dimineață conducerea țării a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru comemorarea celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial

La ceremonia solemnă au participat șefa statului, Maia Sandu, speakerul, Igor Grosu și Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn.

„Astăzi îi comemorăm pe pământenii noștri care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pentru a readuce pacea pe continent. Astăzi sărbătorim pacea, pentru că 9 mai 1945 a fost prima zi de pace pe continentul nostru și sărbătorim Europa ca fiind cel mai durabil și cel mai de succes proiect de pace”, a spus Sandu.

Șeful statului a menționat că 9 mai este o zi care ne amintește cât de vulnerabilă este pacea, cât de dramatic este războiul și că trebuie să facem absolut totul pentru ca să nu permitem războaie pe continent.

„Este o zi care ne amintește cât de vulnerabilă este pacea, cât de dramatic este razboiul si că trebuie să facem tot ce ne stă în puteri sa nu permitem razboiul in lume.  Pentru Republica Moldova, cel mai scurt drum spre o pace durabilă este integrarea europeana. Sărbătorim pacea și Uniunea Europeană, astăzi, în același timp, cât ne amintim de sacrificiul pe care l-au făcut înaintașii noștri pentru ca noi să putem primi pacea. Este ziua păcii și este ziua comemorării și noi moldovenii ne comemorăm morții în liniște. Sunt oameni care încearcă să ne divizeze, dar nu este nimic care ne-ar diviza aici și trebuie să nu permitem nimănui să ne dezbine și să nu permitem nimănui să pornească războiul” a declarat Maia Sandu

Speakerul, Igor Grosu a opinat că istoria trebuie să ne învețe că în orice război nu există învingători.

Omenirea trebuie să învețe că în orice război nu există învingători, pierd toate părțile și cel mai tragic sunt viețile omenești care se pierd și rămâne durerea și amintirea care marchează generații și destine. Este o ocazie în plus, să ne amintim de cei care, într-adevăr au contribuit să aducă pacea în Europa și să transmitem aceste mesaje enerațiilor viitoare”, a spus Grosu.

De asemenea, comisarul european Johannes Hann a precizat că „este o zi de comemorare a victimelor războaielor, dar să și ne amintim că doar UE ne garantează pacea, nu este o coincidență ca să comemorăm și să ne gândim la perspectivă în aceeași zi. UE a demonstrat că ne poate garanta pacea, stabilitatea și prosperitatea. Pentru RM este singurul drum care poate oferi un viitor prosper”, a spus Hann.

R. Moldova celebrează astăzi, 9 mai, Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei și Ziua Europei, conform hotărârii cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în R. Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE