Acest dezastru, s-a produs în apropiere de oraşul Pripeati‎‎, Ucraina, care actualmente este părăsit, pe data de 26 aprilie 1986 la ora 01:23 noaptea. Deflagraţia a avut consecinţe majore asupra sănătăţii publice, a mediului înconjurător, precum şi urmări socio-economice importante. Numărul total de decese variază, în funcţie de sursă, de la câteva zeci de cazuri până la câteva milioane, la fel ca şi numărul de cancere sau de malformaţii congenitale.

În acest sens, premierul Ion Chicu a amintit că la lichidarea consecinţelor de la Cernobîl au participat şi peste 3500 de moldoveni. Dintre aceştia, în prezent sunt în viaţă 2027. Prim-ministrul a ţinut să le mulţumească că s-au mobilizat atunci şi au salvat vieţi omeneşti, aşa cum o fac şi în prezent medicii în lupta cu COVID-19.

„Încă o dată confirmă cât de periculoase sunt aceste evoluţii şi aş face o paralelă şi cu acest virus, vă amintesc că atunci peste 3500 de cetăţeni ai Republicii Moldova au participat la lichidarea consecinţei acelei avarii. Astăzi avem în viaţă doar 2027 de persoane din acel număr. Această avarie s-a lăsat cu consecinţe nu numai pentru regiunea respectivă dar şi pentru Europa şi o arie geografică mai extinsă. În mod special ne-a afectat şi pe noi şiu acum vedem foarte multe maladii generate de această avarie. Vreau să aduc mulţumiri din partea Guvernului Republicii Moldova, tuturor acelor persoane care şi-au lăsat multă sănătate acolo. Vreau să exprim mulţumiri pentru faptul că atunci când ţara le-a cerut, i-a mobilizat, ei au răspuns în mod patriotic şi au salvat multe vieţi omeneşti aşa cum fac şi medicii noştri în zilele de astăzi când combat pandemia Covid-19”, a spus Ion Chicu.

Incendiul care a urmat după explozia reactorului numărul patru a fost stins la data de 6 mai 1986. În această perioadă au fost eliberate în mediul înconjurător cantităţi mari de gaze rare şi de materiale radioactive. Conform estimărilor programului international pentru monitorizarea efectelor accidentului de la Cernobîl asupra sănătăţii (IPHECA), iniţiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cantitatea de material radioactiv eliberată în mediu a fost de 200 de ori mai mare decât cea rezultată în urma exploziilor de la Hiroshima şi Nagasaki.

Având în vedere proporţiile pagubelor şi consecinţelor, anual, pe data de 26 aprilie, este marcată Ziua Comemorării Victimelor Catastrofei de la Cernobîl, decretată prin rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 8 decembrie 2016.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE