Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC) a identificat o grupare organizată internaţională bănuită că ar fi prejudiciat statul de 30 milioane de lei.
Centrul a reţinut la data de 17 noiembrie o grupare organizată, în componenţa căreia intrau mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai Federaţiei Ruse.
La moment este vorba despre doi dintre membrii grupării, care, timp de doi ani, prin intermediul a 15 firme-fantome, au prejudiciat bugetul de stat, estimativ, cu peste 30 milioane de lei. Aceştia înregistrau firmele-delincvente pe numele unor cetăţeni din Transnistria sau unor persoane provenite din mediile nefavorabile, plătindu-le sume nesemnificative pentru a deveni manageri fictivi ale acestora.
În continuare firmele vizate erau folosite masiv în schemele de evaziune fiscală, spălare a banilor şi legalizarea importurilor provenite din contrabandă. Preponderent, prejudiciul cauzat statului a constat în neachitarea impozitelor şi eschivarea de la plata taxei pe valoare adăugată.
În acest caz au fost pornite două cauze penale în temeiul articolelor 244 Cod penal al RM – „evaziune fiscală” şi 243 - „spălarea banilor”.
Precizăm că, în cele 10 luni ale anului în curs Centrul a pornit 222 cauze penale în baza art. 244, dintre care 137 au fost deja remise în instanţele de judecată.
Totodată, Centrul a stabilit 25 de firme fantomă care, prin activitatea lor, au adus daune de proporţii statului, cifrate la 890 milioane de lei. În total, în anul curent CCCEC a stopat activitatea ilicită a 64 agenţi economici care desfăşurau activităţi dubioase, iar ca urmare a controalelor financiar-fiscale a fost posibilă restituirea a 3,5 milioane de lei la bugetul de stat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE