Potrivit autorului articolului este necesar încă 10 ani de “reforme economice şi financiare, ca Republica Moldova să fie la nivelul financiar al României”. În plus, “infrastructura ţării trebuie refăcută, iar sistemul politic reformat”. Situaţia din Moldova nu este una uşoară, explică autorul: “la moment, este cel mai sărac stat din Europa de Est, Produsul Intern Brut în luna ianuarie 2009 fiind doar 233 dolari pe lună sau circa 200 de euro pe cap de locuitor, iar “societatea moldovenească este încă dominată de spiritul comunist ce i-a umbrit viitorul de acum 60 de ani în urmă”.
Populaţia Republicii Moldova, în cazul unirii cu România “ar reprezenta pentru Bucureşti o povara în plus financiară”, PIB-ul românesc ar trebui balansat şi în favoare noilor fraţi de peste Prut”, consideră “Сlick România”.
Publicaţia engleză subliniază că din raţiuni politice, o eventuală unificare nu ar cuprinde decât acea parte a Moldovei aflată la vest de râul Nistru.
Transnistria, afirmă cotidianul britanic, refuză să facă parte din statul roman, deşi oficialii transnistreni admit cauza unirii Moldovei cu România, atât timp cât Transnistria nu e inclusă. De jure, Transnistria aparţine Moldovei, deci, în caz de unire, va aparţine şi României.
În acelaşi timp, dacă această unire ar avea loc, “evenimentul ar stârni destule zvonuri la Moscova, încât ar implica şi un conflict militar între Rusia şi noua Românie formată, şi patria-mama”, susţine publicaţia.
În final, “România ar fi capabilă să îşi ia ce îi este de fapt al ei, cu riscurile unui eventual conflict militar în zonă?” sau “românii sunt pregătiţi să îşi întâmpine fraţii de peste Prut, cu aceeaşi ardoare cu care îl întâmpină pe ardelean, oltean ori moldovean?”, se întreabă publicaţia de la Londra.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE