Alipirea Transnistriei la Ucraina este cea mai optimă soluţie pentru reglementarea diferendului transnistrean, scrie publicaţia ucraineană „Segodnia” în ediţia electronică, citată de korrespondent.net. În termeni economici, o eventuală alipire a Republicii Moldoveneşti Nistrene (RMN) ar fi chiar profitabilă pentru Ucraina.
Potrivit ziarului, din punct de vedere strategic există patru scenarii privind soluţionarea conflictului transnistrean. Primul scenariu prevede reintegrarea teritorială a Republicii Moldova, variantă calificată de Segodnia, drept ireală, dat fiind faptul că la începutul anilor 1990, între Chişinău şi Tiraspol a izbucnit un conflict armat.
Al doilea scenariu ar include declararea RMN stat independent, care va fi recunoscut de Rusia. Însă, scrie publicaţia ucraineană, aceast scenariu este improbabilă, deoarece Moscova va avea încă “o durere de cap” în relaţiile cu Uniunea Europeană, iar Transnistria, are şansa de a rămâne nerecunoscută pe plan internaţional de către celelalte state.
Al treilea scenariu presupune alipirea RMN la Federaţia Rusă. Dar, din moment ce aceste entităţi statale nu au frontiere comune, asemenea proiect nu este realizabil.
Al patrulea scenariu – alipirea Transnistriei la Ucraina. Această opţiune este cea mai optimă şi firească, consideră publicaţia citată. Populaţia RMN din punct de vedere al apartenenţei entice şi al mentalităţii transnistrenilor nu se deosebeşte de populaţia din regiunile sudice ale Ucrainei. În plus, mulţi cetăţeni ai Transnistriei, deţin paşapoarte ucrainene şi lucrează pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, susţine ziarul ucrainean, nu este un secret planul României de absorbţie a Republicii Moldova (la Bucureşti românii şi moldovenii sunt consideraţi unul şi acelaşi popor).
În cazul unui asememenea scenariu, graniţele Ucrainei se vor modifica şi extinde încă o dată, după alipirea Crimeei, explică publicaţia de la Kiev. În plus, în termeni economici, alipirea Republicii Moldoveneşti Nistrene ar fi chiar profitabilă pentru Ucraina: Transnistria ar fi un potenţial donator pentru bugetul de stat, fiindcă chiar şi după destrămarea URSS acolo funcţionează ramura metalurgică şi constructoare de maşini, centrala electrică de la Cuciurgan (Moldavskaia GRAS), fabrica de vin şi cognac din Tiraspol “Kvint”, etc.
Aceeaşi publicaţie scrie că la moment, majoritatea moldovenilor nu cred că Ucraina poate anexa Transnistria. Şi politologii ucraineni sunt sceptici faţă de acest scenariu. “Ucraina a avut şansă să unească RMN la începutul anilor 90, când şi Transnistria era gata să o facă. Atunci, fiind în componenţa URSS, puteam [Uraina] să acţionăm în această direcţie, fără frica impunerilor unor sancţiuni internaţionale. Această şansă a fost ratată de Kravciuc [primul preşedinte al Ucrainei], care nu a putut să ia atitudine în apărare ucrainenilor din Transnistria. În situaţia actuală întoarcerea Transnistriei este ireală”, - a declarat directorul Centrului de cercetări pentru problemele societăţii civile din Kiev, Vitali Kulik, citat de “Segodnia”.
La rândul său, analistul politic Vadim Karasev, directorul Institului de strategii globale de la Kiev, deşi nu exclude teoretic alipirea RMN, dar, apreciază sceptic o astfel de perspectivă. Potrivit acestuia, unirea Transnistriei la Ucraina va spori nemulţumirea în rândurile opoziţiei, deoarece acest lucru va însemna, de asemenea, şi o creştere a numărului de alegători ai lui Ianukovici şi Partidului Regiunilor.