Decizia Curții Constituționale privind recunoșterea limbii române, prevăzută în Declarația de Independență, stârnește controverse chiar și în rândurile deputaților din același partid. Mai exact, în PD, unde unii lideri au declarat anterior că vorbesc limba română, în contradicție cu ce a spus recent liderul formațiunii, Marian Lupu.
După decizia CC, liderul democraților, Marian Lupu a declarat că el este moldovean și vorbește limba moldovenească. „Eu personal vorbesc moldovenește. Dreptul fiecărui cetățean al tării este să se autodetermine din punct de vedere etnic și intercultural așa cum dorește. Oricum, este aceeași limbă”, spunea Lupu. Acesta a fost și cel care a propus un referendum la acest subiect, pentru a se stabili denumirea limbii în Constituție.
Doar că, până la referendum, se pare că nici în PD nu a fost atins un consens la acest subiect. În cadrul unui offline cu bloggerii, anul trecut, prim-vicepreședintele PD, fostul deputat Vlad Plahotniuc declara că, limba vorbită de el este limba română.
Recent, în cadrul unei emisiuni TV, un alt lider PD, Adrian Candu, finul lui Plahotniuc, tot el, vicepreședintele Parlamentului menționa că, el vorbește limba română.  Afirmația a fost făcută în cadrul discuțiile despre Acordul de Asociere dintre R. Moldova și UE.
Atunci, Candu i-a recomandat deputatului PCRM „să aștepte până când acordul va fi publicat în limba română, pentru că se pare că nu vorbește limba engleză…”. Atunci, comunistul i-a replicat că e vorba de „limba moldovenească”, la care Candu a precizat că „eu vorbesc limba română.” „Să vă duceți cu Timofti, la București”, l-a îndemnat, în replică, Reșetnicov pe Candu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE