Preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, trăieşte "o dramă personală" asemănătoare cu cea a lui Nicolae Ceauşescu, după scrutinul parlamentar de miercuri, 29 iulie, precizează analistul politic Igor Munteanu, citat de site-ul german Deutsche Welle.
Întrebat despre soarta lui Vladimir Voronin în noul context politic, Igor Munteanu a precizat că preşedintele moldovean trăieşte o dramă "personală".
"Şi această dramă personală ar putea fi înţeleasă în termenii lui Nicolae Ceauşescu. Cel care dintr-o dată, într-o zi, a aflat că poporul nu-l iubeşte. Voronin a aflat în luna aprilie că există foarte multă lume în această ţară care urăşte comunismul", explică Munteanu.
"Trebuie să ne punem problema cât de rapid se poate mobiliza corpul democratic pentru a furniza acea alternativă la Executiv. Este primul lucru de mare prioritate care se aşteaptă din partea lor. Să nu vorbim despre cum va fi ales, cine va fi ales preşedinte. În 2009, s-ar putea să nu avem preşedinte. Cel mai important lucru este alternativa la Executiv, formarea unui Guvern viguros care trebuie să pună lucrurile la punct", a menţionat Munteanu.
Situaţia este incertă, deoarece este nevoie de 61 de voturi pentru votarea preşedintelui Republicii Moldova.
Singurul posibil candidat la funcţia de preşedinte în măsură să obţină cele opt voturi de la comunişti este liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, care a demisionat recent din Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, notează Deutsche Welle.
Scenariul unei posibile alianţe a formaţiunii conduse de Marian Lupu cu Partidul Comuniştilor este dezminţit de secretarul general al PD, Valeriu Lazăr, care a declarat că negocierile se vor purta exclusiv cu partidele liberale.
"Noi nu vom accepta coaliţii care ar face să perpetueze situaţia actuală, caracterizată prin monopolizarea puterii, prin politizarea poliţiei, a organelor de forţă, politizarea mass-media şi subordonarea justiţiei. De aceea, când vorbim de coaliţie, noi nu vorbim de o coaliţie în orice condiţii. Noi vorbim de o coaliţie în care vor fi respectate anumite principii şi valori. Nu avem divergenţe de opinii cu colegii din dreapta eşicherului politic", a declarat Lazăr.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE