Președintele în exercițiu, Vladimir Voronin, ales marți, 12 mai Președinte al Parlamentului, a declarat că integrarea în Uniunea Europeană cu păstrarea relațiilor cu Rusia și consolidarea sistemului democratic sunt prioritățile sale în această nouă calitate.
Voronin a fost ales cu 60 de voturi Președinte al Parlamentului în care Partidul Comuniștilor controlează tot atâtea voturi, după ce opoziția a refuzat să participe la acest proces. Voronin a declarat că din această nouă funcție, va face totul ca activitatea noului legislativ să fie "coerentă și intensă".
"Chiar dacă din punctul de vedere al ideologiilor și valorilor, suntem diferiți, misiunea noastră comună este apărarea intereselor electoratului", a spus Voronin, referindu-se la partidele de opoziție. Mai devreme, el își reânnoise totuși acuzațiile la adresa opoziției, în declarații pentru presă. "Se vede că opoziția lucrează după un scenariu. Ceea ce fac ei pot face numai oamenii iresponsabili. O să găsească votul pentru alegerea șefului statului, noi nu-l căutăm. Opoziția trebuie să aibă soviste, deoarece țara noastră este în criză. Dialogul cu opoziția se stabilește în fiecare zi".
În discursul de după desemnarea sa, Voronin și-a enumerat prioritățile în noua funcție: sporirea eficienței și compatibilității economiei R. Moldova, continuarea procesului de edificare a statutului social, perfecționarea și consolidarea sistemului democratic, sporirea rolului scoietății civile la elaborarea legilor, garantarea drepturilor și libertăților cetățenilor, integrarea în Uniunea Europeană cu păstrarea prietenilor din Est și soluționarea conflictului transnistrean și controlul asupra respectării legislației.
"Avem cu toții o misiune comună. E nevoie de o conjugare a eforturilor deputaților, pentru a contribui la consolidarea stabilității economice atât în spațiul european, cât și CSI. Nu vom bate pasul pe loc. Pentru a ne putea integra în UE, urmează să soluționăm problema unificării țării. A venit timpul să demontăm baricadele politice. Trebuie să construim poduri politice", a spus Voronin.
Devenind președintele Parlamentului, Voronin aplică un scenariu destul de asemănător cu cel de la Moscova, unde fostul președinte Vladimir Putin a devenit premier dupa încheierea celor două mandate. "Obținerea funcției de președinte al Parlamentului presupunea intrigile cele mai mici, iar funcția este mai importantă decât cea de președinte sau premier. Funcțiile sunt mai puține decât sunt comuniștii cu ambiții, iar Voronin vrea să țină mulțumite diferitele grupuri", a spus Andrei Popov, directorul Asociației pentru Politică Externă.
Pentru desemnarea președintelui Parlamentului este nevoie de 52 de voturi, iar comuniștii au obținut 60, așa încât desemnarea lui Voronin era asigurată. Opoziția deține 41 de voturi în noul Parlament. Probleme ar putea apărea la desemnarea președintelui țării, pentru care este nevoie de 61 de voturi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE