politik.mdPersonalitatea politică a ex-preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin face obiectul unui amplu material în ediţia de astăzi a presei româneşti. Renegându-şi propriul neam, limba şi familie, Voronin reprezintă succesul absolut al politicii spălării creierelor începută în 1940 şi are şansa de a rămâne în istorie drept ultimul reprezentant al sovietismului primitiv, scrie publicaţia Ziare.com.
Vladimir Voronin a trăit toată viaţa o dramă: drama omului fără căpătâi, fără origini şi fără viitor.
Reeducarea sovietică a atins perfecţiunea în cazul fostului preşedinte al Republicii Moldova. El este tipul perfect al slugii cu exces de zel în biciuirea propriului neam în speranţa mulțumirii depline a stăpânului, susţine publicaţia. Născut în satul Corjova (Transnistria) în “familia marelui patriot român Isidor Sârbu”, Voronin şi-a uitat “brusc originile naţionale şi a îmbrăţişat entuziast cauza sovietică”. Chiar, şi-a “rugat rudele să fie discrete” cu privire la naţionalitatea lui pentru a “nu-i strice în noua carieră politică”.
Cariera sa politică a început de la "munca de partid pe la toate comitetele raionale şi regionale ale comuniştilor din Transnistria unde va fi prieten şi coleg de "luptă proletară" cu mai toţi actualii lideri separatişti de la Tiraspol. "
Mişcarea de renaştere naţională din 1989, scrie Ziare.com îl va prinde pe viitorul preşedinte al Moldovei în funcția de ministru, care, la 7 noiembrie 1989, avea să reprime manifestaţiile anti-sovietice de la Chişinău. După alegerea în 2001 drept preşedinte a schimbat cursul politicii externe, urmând două tipare: “Rusia este eliberatorul Moldovei, România este un stat fascist care urmărește împilarea moldovenilor”.
Astfel, în opinia lui Voronin, patrioţii români sunt fascişti sau criminali, partidele ne-comuniste vor să vândă ţara, politicienii pro-occidentali sunt unionişti şi trebuie "lichidaţi" din punct de vedere politic, iar Bucureştiul are un plan subversiv pentru subminarea statalităţii Moldovei.
Pe timpul celor două mandate ale sale, Voronin a baletat constant între modelul economiei occidentale şi nostalgia pentru un sistem sovietic. Pentru a-şi putea mulțumi vechii şi noii stăpâni, Voronin ridica românofobia la rang de politică de stat şi comanda rescrierea brutală a istoriei naţionale, mai adaugă publicaţia românească.
Vladimir Voronin a parcurs un drum lung de la grandoare la decădere. Fostul preşedinte al Moldovei are şansa să rămână în amintirea publică drept ceea ce este: un ultim reprezentant al sovietismului primitiv cu doua mari iubiri: Rusia şi limba rusa!, conchide Ziare.com. Iar în anii care vor urma, şi Voronin ca şi mulţi alţi politicieni pseudo-moldoveni se vor retrage în liniştea vreunei vile din zona rezidenţială de pe din Moscova pentru a putea beneficia liniştit de cele două pensii: una de preşedinte de stat şi una de general sovietic.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE