În context, Vladimir Voronin roagă președintele Comisiei, ca în cadrul ședinței din decembrie să fie examinată şi această problemă.
„Nu ştim dacă Curtea Constituţională vă va expedia o adresare oficială. De aceea, din numele partidului care foloseşte acest simbol de 19 ani în toate campaniile electorale, facem apel către Dvs., Dle Preşedinte, să includeţi în ordinea de zi şi să examinaţi această chestiune în mod prioritar, pentru a urgenta procesul de adoptare a unei decizii legale şi obiective la nivel naţional”, se mai spune în scrisoarea liderului PCRM.
Voronin s-a plâns înaltului demitar European, că la electoralele locale din noiembrie current, candidații PCRM la funcția de primar nu au putut utiliza simbolurile comuniste.  „Noi am contestat aceste decizii pe cale legală, dar, spre regret, instanţelor naţionale, nu le-a ajuns curaj pentru a acţiona în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi ele au respins sesizările noastre. Astfel, au fost încălcate dreptul candidaţilor PCRM la libertatea exprimării şi dreptul de a fi ales”, susţine Vladimir Voronin în scrisoare.
De asemenea, Voronin a scris că este nemulțumit de faptul că tinerii care folosesc simbolul secerei şi ciocanului în timpul acţiunilor paşnice sînt supuşi presiunilor, iar pe numele lor sunt întocmite procese verbale. De asemenea, Voronin mai scrie despre „tergiversarea procesului de examinare a sesizării  deputaţilor PCRM la Curtea Constituţională, care susține că are nevoie de opinia Comisiei de la Veneţia şi a OSCE”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE