politik.mdCondamnarea regimului totalitar comunist din R. Moldova, interzicerea prin lege a utilizării noțiunii de comunist în titulatura partidelor politice, instituțiilor și întreprinderilor publice și private, precum și interzicerea simbolurilor totalitare naziste și comuniste.   
Acestea sunt principalele concluzii din raportul analitic (II volume) al Comisiei de condamnare a comunismului din R. Moldova, prezentat președintelui interimar Mihai Ghimpu, luni, 31 mai.
Comisia a propus să fie ridicat un complex memorial în centrul capitalei, ”pentru a recupera o fațetă neagră a trecutului nostru totalitar, s-o studiem, pentru a evita repetarea acestor crime”, a menționat președintele Comisiei, istoricul Gheorghe Cojocaru.
De asemenea să fie instalate, în fiecare localitate, în măsura posibilităților să fie deschise câte un muzeu cu listele persoanelor care au avut de suferit, plăci comemorative în localitățile unde au fost omorâți oameni sau distruse biserici, clădiri cu valoare arhitecturală.
”Toate crimele trebuie explicate, astfel, noi propunem elaborarea unui manual de istorie a comunismului pentru instituțiile de învățământ preuniversitar”, a mai spus Cojocaru.
Președintele Ghimpu a mulțumit Comisiei pentru munca pe care au depuso studiind zeci de dosare din arhive. ”Vă mulțumesc pentru că ați depus o muncă enormă și cred că de mult trebuia să fie făcut un studiu și să se afle ceea ce s-a întâmplat pentru că prea ușor trecem peste aceste evenimente”, a menționat Ghimpu.  
Raportul va fi prezentat în Parlament de către președintele interimar, iar o decizie finală urmează să fie luată de către legislativ. ”Voi studia ambele volume, după care voi prezenta Parlamentului raportul, pentru că de mult era nevoie de un astfel de studiu”, însă nu a precizat data menționând că va fi în timpul cel mai apropiat, până la vacanța din luna august.
Menționăm că Mihai Ghimpu, a semnat la 14 ianuarie un decret prin care a fost instituită Comisia de condamnare a comunismului din R. Moldova. În raport a fost studiată perioada 1917-1990.
Din componenţa Comisiei de condamnare a comunismului din R. Moldova fac parte istorici, jurişti, lingvişti, filosofi şi politologi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE