Liderii celor patru formaţiuni democratice, care au format Coaliţia pentru guvernare „Alianţa pentru Integrare Europeană”, s-au întâlnit din nou miercuri, 12 august, la sediul AMN.
Cei patru au declarat că au purtat discuţii doar pe marginea structurii Parlamentului şi a Executivului, dar şi asupra programelor de guvernare. Despre partajarea celor mai importante funcţii în stat, cei patru au declarat că vor discuta abia după stabilirea exactă a structurii instituţiilor statului.
Nici unul dintre liderii politici n-a dezvăluit vreun nume sau structura concretă a viitorului Guvern, însă toţi s-au arătat optimişti că împreună vor reuşi să alegă un nou şef al statului fără a face coaliţie cu comuniştii. Totuşi, discuţii cu membrii Partidului Comuniştilor (PCRM) se vor purta după întoarcerea şefului statului din vacanţă.
“Grupurile de experţi lucrează foarte productiv. Se discută despre organigrama conducerii statului, a numărului de comisii parlamentare, a ministerelor. Nu s-a stabilit încă numărul exact al ministerelor şi comisiilor, dar, spun încă o dată, contează eficienţa acestora”, a spus liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat.
Am întrebat pe Vitalia Pavlicenco (Partidul Naţional Liberal) şi pe Anatol Petrencu (Mişcarea Acţiunea Europeană) cum văd ei partajarea celor mai importante funcţii în stat între cei patru lideri ale formaţiunilor din Coaliţia de guvernare (AMN, PLDM, PL, PDM). Amintim că MAE şi PNL au susţinut partidele de opoziţie în timpul campaniei electorale.
Vitalia Pavlicenco, liderul PNL, susţine că fiecare dintre cei patru lideri este o personalitate importantă pentru situaţia actuală. „Marian Lupu (n.r. – liderul Partidului Democrat) se vrea, probabil, şi speaker, şi, într-un viitor apropiat, preşedinte de stat.
Cât priveşte Vlad Filat (n.r. – liderul Partidului Liberal Democrat), este potrivit şi pentru funcţia de speaker, în care Lupu se gândeşte că îl va succeda când va deveni el şef de stat, ori prim-ministru. Numai că Filat va avea temerea debarcării, chiar dacă acceptă funcţia de prim-ministru şi în Parlament pleacă fracţiunea sa, cu Alexandru Tanase, de exemplu, ca lider de Fracţiune. Nu în zadar Filat a menţionat necesitatea modificării legislaţiei, ca miniştrii, plecaţi din statutul de parlamentari, să poată reveni la funcţia de deputaţi.
Mihai Ghimpu (n.r. – liderul Partidului Liberal) ar putea fi un vicespeaker, deşi a spus că şi el, şi ceilalţi trei pot deţine orice funcţie în stat.
Este salutar că Serafim Urechean (n.r. – liderul Alianţei “Moldova Noastră”)  a declarat că poate fi prim-ministru. Însă are prea puţine voturi ca să obţină această funcţie. Deşi, pentru el ar fi o încercare enorm de importantă pentru a se menţine şi a creşte în procente în politica moldovenească. E şi interesul său, pentru că AMN cade dramatic”, este de părere Vitalia Pavlicenco.
Anatol Petrencu, liderul Mişcării Acţiunea Europeană a declarat că îi vine greu să se dea cu părerea pentru că nu vrea să critice pe cineva. Totuşi, ne-a prezentat un eventual scenariu.
“Vlad Filat are cele mai multe voturi şi spunea întotdeauna că are o echipă bună, capabilă să-şi asume guvernarea ţării. Este o şansă acum să-şi asume această responsabilitate şi să preia funcţia de prim-ministru. Marian Lupu, sigur vrea să fie preşedinte de ţară, de asta a şi plecat din PCRM. Dar nu cred că comuniştii ar vota un trădător. La funcţia de preşedinte al Parlamentului ar fi potrivit Serafim Urechean pentru că este mai cu experienţă, mai aşezat, mai mintios. Cât despre Mihai Ghimpu, poate fi un vice-preşedinte de Parlament”, crede Petrencu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE