„În ultima perioadă, mai mulți politicieni de rang înalt, din așa-zisa guvernare reformatoare, dau indicații publice instituțiilor de drept cum să acționeze, ce dosare să facă, cui să i se facă dosare etc.

Aceștia sunt politicienii care, atunci când erau în opoziție, făceau isterie legată de politizarea instituțiilor de drept, iar astăzi, se duc abuziv peste judecători și procurori în forurile lor de conducere, unde politicienii nu au ce căuta, ca să facă presiuni.

Politicienii puterii de azi au schimbat în mod abuziv din funcții un număr mare de funcționari, dar cel mai grav este că au înlocuit mulți profesioniști cu reprezentanți politici ai regimului PSRM-ACUM, fără concursuri transparente, fără meritocrație, doar pe baza apartenenței de partid.

Dar politizarea instituțiilor nu e cel mai grav lucru care s-a întâmplat în ultimele săptămâni, cel mai grav este modul în care Moscova a preluat instituțiile strategice ale statului: SIS, Ministerul Apărării, Parlamentul (conducerea și cele mai importante comisii), iar foarte curând și Procuratura Generală, CNA, poate și alte instituții.

Când am spus că anume asta se va întâmpla, mulți nu m-au crezut. Acum vă spun și că aceste instituții nu sunt preluate doar ca cineva să dețină mai multă putere, dar scopul este instalarea în Republica Moldova a unui regim pro-rus pe mulți ani de acum înainte, care va acționa la comanda unor forțe externe, în baza unor interese care nu au legătură cu binele moldovenilor.

Doar naivii cred că rușii participă acum în Moldova la “de-oligarhizare”, în realitate însă ei participă la preluarea instituțiilor vitale ale statului, iar abuzurile pe care le pregătesc vor indica cum va arăta viitorul “stat de drept” după modelul rusesc atât de bine cunoscut.

Am așteptat ca cei din Blocul ACUM să se trezească din euforie și să oprească această capturare a statului de către Moscova, dar constat că, dimpotrivă, ei ajută acest proces, sunt captivi în continuare vechilor obsesii politice și în timpul acesta în spatele lor se instalează mecanisme de control abuziv al statului, ale căror efecte vor fi curând devastatoare și pentru ei.

În condițiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federația Rusă, în condițiile în care ultimele trocuri politice care s-au făcut, indică preluarea de către ruși, prin partidul lor, a instituțiilor de drept și, în consecință, mă aștept la o degradare totală și pe termen lung a activității justiției, la abuzuri, la o justiție politizată și supusă intereselor personale ale unor grupări, care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova.

În această situație, eu nu doresc să mai activez, în nici un fel, în vreo instituție a statului și astăzi am depus mandatul de deputat în Parlament.

Știu că instituțiile de drept sunt presate politic sa mă lipsească de imunitate, nu au motiv legal pentru un astfel de demers, dar vor fi obligate prin abuzuri să o facă. Prin renunțarea la imunitate, odată cu demisia din funcția de deputat, doresc să opresc și aceste abuzuri și presiuni politice asupra instituțiilor de drept. 
Eu nu am nevoie de imunitatea unui stat controlat astăzi de Moscova, de cei care de doi ani de zile au făcut zeci de acțiuni ilegale împotriva mea și a familiei mele, dosare politice, judecăți false, zeci de urmăriri internaționale respinse de Interpol pe motiv de abuz politic etc.

Disperarea Moscovei să controleze Procuratura Generală și justiția din Moldova în general este dată și de scopul foarte vizibil de a continua hărțuirea și intimidarea mea, a familiei mele și a susținătorilor mei. Este modalitatea prin care Moscova acționează ani în șir împotriva mea, intentând numeroasele dosare fabricate. Comunitatea internațională și Interpol au constatat că acestea sunt motivate politic, sunt false și au refuzat solicitările Moscovei. În parteneriat însă cu cei din Blocul ACUM, Moscova controlează în prezent instituțiile de drept și justiția din Moldova și, cu siguranță, speră că, folosind abuziv instituțiile din Moldova, vor avea de această dată mai mult succes și, în final, vor transforma Moldova într-un “aliat” servil al Rusiei.

M-am apărat de toate acestea fără a avea imunitate la vremea respectivă, la fel o voi face și în continuare.

În actuala situație, în care mandatul de deputat nu mai valorează mare lucru, nu-mi pot îndeplini nici obligațiile față de electoratul din Nisporeni, cei care au făcut mandatul meu cel mai reprezentativ în actualul Parlament după numărul de voturi. Nu ar fi corect față de ei să țin ocupat acest loc câtă vreme nu pot să-mi îndeplinesc mandatul primit de la ei, din motive care nu depind de mine. Însă îi voi ajuta altfel, poate chiar mai eficient, pentru că față de ei am o datorie pe viață pentru încrederea masivă pe care mi-au acordat-o”, a declarat Vlad Plahotniuc. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE