Fostul premier, Vlad Filat, a venit cu un comentariu privind ultimele declarații ale șefului SIS despre „implicarea Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova”.
„Musteață probabil astăzi s-a trezit să descopere America, sau apa caldă, mai bine spus”, a declarat ex-premierul pentru Unimedia.
„Puterile mari, în anumite regiuni, tot timpul au avut influență și, inclusiv candidați. Unii erau pro-europeni, alții pro-ruși, așa a fost mereu. Musteața probabil astăzi s-a trezit să descopere America, sau apa caldă, mai bine spus. Lucrurile acestea au fost întotdeauna și vor fi. În declarațiile de astăzi toți politicienii care nu sînt pentru Maia Sandu, sînt mîna Moscovei. Toți cei care critică inițiativele ale PAS-ului fac parte din războiul hibrid. Mi se pare depășit de orice sens. Am fost mult timp la guvernarea Republicii Moldova, aș putea vorbi mai mult la acest subiect, dar nu e cazul. Conducătorul SIS nu are rolul să iasă și să vorbească așa ca „baba de la Etulia”, făcînd prognoze. Această instituție are un rol bine determinat, să asigure securitatea statului prin acțiunile delegate, dar nu am văzut ca în urma acestor împuterniciri să ne simțim mai siguri în țară. Rămînem la nivelul de amenințări. Astăzi a ieșit șeful SIS să ne sperie, să ne spune despre unele amenințări, din punctul lui de vedere, grave și să ne vorbească despre preziceri pentru 2025. Este halucinant. Această instituție nu trebuie să ne sperie, să ne informeze, sînt alte platforme pentru acest lucru. Rolul lor este să contracareze, iar dacă tu ai informații că anumiți deputați vor fi mituiți fă tot posibilul ca la nivelul acțiunilor operative acest lucru să fie contracarat”, a declarat Vlad Filat.
Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a intrat în posesia mai multor date care indică intensificarea acțiunilor săvârșite de Federația Rusă cu scopul de a compromite aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, să deturneze procesele democratice și să mențină Republica Moldova sub sfera sa de influență. Mai exact, se dorește discreditarea referendumului pentru integrare europeană, dar și subminarea șanselor candidaților pro-europeni din alegerile prezidențiale, paralel cu potențarea unui candidat controlat direct de regimul de la Kremlin sau cu viziuni antirusești moderate.