Așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev a comentat situația referitor la satul Varnița, raionul Anenii Noi. 

 „Potrivit constituției, Varnița este o parte integrantă a Transnistriei și, respectiv, interesele oamenilor, cele ce ține de activitățile administrativ-casnice vor fi asigurate în mod corespunzător”, a declarat Vitali Ignatiev.

Astfel, potrivit reprezentantului Tiraspolului, locuitorii din satul Varnița vor achita în continuare utilitățile în orașul Bender.  

„Luni, am informat toți participanții la procesul de negocieri că nu mai există necesitate ca această decizie a autorităților Transnistriei să rămână în vigoare, pentru că din punct de vedere tehnic, nu mai există necesitatea ca cetățenii Transnistriei care locuiesc în Varnița să fie deserviți de către administrația satului Proteagailovka. În unele mass-media informația privind anularea decretului prezidențialafost interpretată eronat”, a declarat pretinsul ministru de externe de la Tiraspol.  

Vadim Krasnoselski și-a anulat pretinsul decret din 25 ianuarie 2019 printr-o altă decizie semnată la 13 mai.

Guvernul de la Chișinău, reprezentanții mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană din formatul de negocieri „5+2” au fost informați astăzi, 13 mai, că administrația de la Tiraspol renunță la pretinsele decrete instituite unilateral în data de 25 ianuarie 2019, care vizau autoritățile publice locale și locuitorii din satul Varnița, raionul Anenii Noi.

„Decizia a fost luată în urma efortului autorităților de la Chișinău și ai dialogului continuu  atât cu mediatorii și observatorii din formatul de negocieri „5+2” cât și cu reprezentanții administrației de la Tiraspol, potrivit unui comunicat al Guvernului.  Amintim că la începutul acestui an, administrația din stânga Nistrului a decis să declare nule un set de acte eliberate de autoritatea publică locală din Varnița, astfel, obligând locuitorii să le perfecteze la reprezentanțele transnistrene. Considerăm că aceste decizii unilaterale sunt provocări generate de către reprezentanți din regiunea transnistreană”, se arată într-un comunicat emis pe 13 mai de către Biroul politici de reintegrare. 

 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE