Președinta Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, a menționat astăzi, în urma unei întrevederi cu panificatorii, că modul în care au luat ei deciziile de majorare a prețurilor la pâine este ilegal. Și asta pentru că nu s-a respectat principiul liberei concurențe, anunță Politik.md.
Amenzile pentru o asemenea iegalitate le constituie sume cuprinse între 2% până la 4% din cifra de afaceri ale agentului economic pentru anul precedent. Adică, dacă s-a stabilit vinovăția în 2015, amenzile vor fi cuprinse între 2% și 4% din cifra de afaceri a anului 2014.
„Ați citit comunicatele Asociațiilor prin care anunțau majorarea de prețuri. O asemenea informație este ilegală, pentru că e anti-concurențială. Noi ne-am autosesizat, am avut suficiente probe ca să vedem totuși dacă e sau nu vorba despre o înțelegere de cartel. Am vrut să vedem care este situația, că tot suntem pe ultima sută de metri pe acest dosar”, a declarat șefa Consiliului.
Ea a mai relatat despre o altă situație depistată în domeniul panificației. „Am mai promovat cultura concurențială, pentru că unii nici nu știau că asemenea înțelegeri sunt ilegale.
Noi am observat că unii agenți economici nu au majorat prețul la pâine și atunci e o situație destul de stranie. Au declarat toți că majorează prețurile: unii au majorat, alții nu, iar cei care au majorat - nu ne-au prezentat argumente suficiente pentru aceste majorări”, a spus Viorica Cărare.
Potrivit directoarei Consiliului Concurenței, este vorba despre niște înțelegeri de cartel, iar în cazul în care acest lucru se va stabili în instanța de judecată, întreprinderile vor fi sancționate.
Amintim, că la începutul lunii august Asociația brutarilor din R. Moldova și Asociația Industriașilor de panificație și morărit au distribuit comunicate, prin care anunțau majorarea prețurilor cu 15% la produsele din panificație. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE