Directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, și-a exprimat regretul că dosarele în care figurează înalți demnitari de stat durează prea mult, anunță Politik.md. Și aceste tergiversări dăunează grav imaginii țării, dar și permite în continuare corupției să persiste.
„În Moldova examinarea dosarelor împotriva funcţionarilor de stat sau a deputaţilor corupţi durează ani, ceea ce este lipsit de sens. Noi încercăm să luptăm. Voi aduce doar două exemple. Cunoscutul dosar în care deputaţii au transmis unor persoane interesate 1 mil. de euro. Această suma de bani am găsit-o la persoanele suspectate, iar mai târziu într-o casetă de valori. Dosarul s-a „blocat” în judecătoria de primă instanţă din cauza amânărilor permanente, a pauzelor şi din alte motive.
Dosarul fostului preşedinte al BEM, Grigore Gacichevici. Din grupul său, cărui îi incriminăm eliberarea cu bună ştiinţă a creditelor neperformante, sunt alţi şase manageri de rang înalt ai acestei bănci. Doi ani deja dosarul este „pasat” de la o instanţă la alta. Şi asta pe lângă faptul că alte 18 dosare pentru alte infracţiuni la BEM deja au fost transmise în judecată şi sunt la etapa de examinare. Asemenea tergiversare este inadmisibilă şi noi intenţionăm să schimbăm starea de lucruri”, a declarat Chetraru în cadrul unui interviu pentru Infotag.
Potrivit sursei, CNA a reuşit să identifice schemele prin care au fost luați banii, precum și adresele unde au fost transferați. „Am fost ajutaţi de structurile internaţionale din domeniu. În lumea tehnologiilor moderne nu poate fi așa ca o sumă mare de bani pur şi simplu să dispară. A fost stabilit întregul mecanism de sustragere. O altă problemă acum o constituie metodele de returnare a resurselor, fiind vorba despre o etapă destul de dificilă a anchetei”, a mai spus Chetraru. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE