(video) Victor Strătilă critică dur modul în care se încearcă reformarea CNI
septembrie 28, 2015
Vicepreședintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Victor Strătilă, critică dur modul în care se încearcă reformarea Comisiei Naționale de Integritate, comunică Politik.md.
Membrul CNI consideră că, deși se pretinde că instituția va fi reformată, pentru a fi mai eficientă, de fapt, ar fi vorba despre o tentativă de lichidare a acesteia.
”Necesitatea reformării, sau mai bine zis a lichidării Comisiei Naționale de Integritate, vine din faptul că persoanele corupte au înțeles că o astfel de Comisie nu poate să se înțeleagă astfel ca să adopte acte în interesul lor și au decis ca să o lichideze și să formeze o instituție în care deciziile se vor lua de către o singură persoană. Atunci, cu o singură persoană, este mai ușor să te înțelegi decât cu cinci, cu care nu poți să găsești limbă comună pentru că este un colegiu. Chestiunea se discută din 2014, din toamnă. Acest proiect de lege a venit pe neprins de veste, când aveam un an și jumătate de activitate și am început a face anumite progrese. Atunci am văzut să putem face dosare și în privința miniștrilor și în privința parlamentarilor și a altor reprezentați ai Guvernului pe toate nivelele. Aceste persoane s-au strâns și au decis că dacă nu putem să îi subjugăm pe acești membri ai Comisiei, atunci să îi lichidăm. Fac o instituție de tipul uneia polițienești. În aceasta, o persoană singură va examina dosarul, singură va lua decizia după care va trimite dosarul respectiv în procuratură sau în judecată”, a declarat Victor Strătilă, contactat de reporterul Politik.md.
În context, membrii Comisiei au scris și o scrisoare deschisă reprezentanților Uniunii Europene și instituțiilor internaționale, la care, însă, nu ar fi primit niciun răspuns. Totodată, proiectele de legi ce presupun reformarea Comisiei Naționale de Integritate și a întregului mecanism de depunere a declarațiilor de avere a fost discutat pe larg în societate. Societatea civilă a condamnat faptul că pachetul a fost repins de Guvern, calificând gestul drept o tentativă de tergiversare a reformelor mult așteptate.
Pachetului de reformare a CNI și întregului mecanism de depunere și verificare a declarațiilor de avere ale demnitarilor este compus din trei proiecte noi: Legea privind CNI; Legea privind declararea averilor și intereselor personale și un set de amendamente de ajustare a legislației conexe.