(video) Serghei Ostaf: Formarea unei Gărzi a Poporului poate fi sancționată penal
octombrie 6, 2015
Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Serghei Ostaf, atenționează că formarea unei structuri paramilitare precum Garda Poporului poate fi sancționată penal, anunță Politik.md.Potrivit expertului în domeniul drepturile omului, această intenție de organizare a unei Gărzi Populare nu este pe deplin explicată de către organizatorii protestului, de aceea oamenii o percep doar din declarațiile lansate.
„Prima idee a fost să se creeze o forță din foști combatanți, oameni cu experiență militară, oameni care au capacitatea de a se înrola în anumite activități de apărare, de impunere a unei ordini. Prin aceste fraze se developează și intenția că se urmărește crearea unei forțe paramilitare, care să impună o ordine sau anumite acțiuni de restabilire a unei ordini, sau impunerea unei ordini folosind prezența corporală fizică sau chiar utilizarea unor instrumente”, a declarat Serghei Ostaf pentru Politik.md.
Directorul CREDO atrage atenția asupra faptului că această formațiune va fi coordonată de un Consiliu al protestatarilor, deci se creează un element de subordonare organizatorică. „Prin urmare este foarte clar că această unitate va avea niște sarcini impuse de către organizatori și acel Consiliu.
Dacă analizăm ce înseamnă organizare paramilitară, ceea ce în Codul Penal este interzis - crearea unor structuri de substituire a instituțiilor publice, atunci e o problemă din perspectiva respectării legii penale. Eu înțeleg că unii ar putea să spună că poliția nu activează adecvat, deși în ultimul timp - în special în raport cu întrunirile publice - avem o creștere a competenței și capacității poliției. Deci acest argument nu ține. Noi toți trebuie să facem presiuni, ca poliția să activeze adecvat, mai bine și mai bine”, a mai precizat Serghei Ostaf.
Menționăm, că potrivit articolului 282 din Codul Penal, organizarea sau conducerea unei formaţiuni paramilitare neprevăzute de legislaţia Republicii Moldova, precum şi participarea la o astfel de formaţiune, se pedepsesc cu închisoare de la 2 - la 7 ani. În același articol se menționează că persoana care, în mod benevol, s-a retras dintr-o formaţiune paramilitară ilegală şi a predat arma se eliberează de răspundere penală, dacă acţiunile ei nu conţin o altă componenţă de infracţiune.