simbolDirectorul adjunct al Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), Petru Bîrcă, a fost surprins călătorind în scop personal cu o mașină care, potrivit unor surse din anturajul funcționarului, ce au solicitat anonimatul, ar apaține statului. Imaginile au fost surprinse de un martor ocular în imediata apropiere a Judecătoriei Militare, pe 2 octombrie, unde funcționarul s-ar fi prezentat în calitate de învinuit pe un dosar penal, informează Politik.md. 
Deși legea spune că bunurile statului ar trebui utilizate doar în scop de serviciu, funcționarul a fost observat în timp ce vine la judecată cu mașina de model Dacia Duster, de culoare închisă, cu numărul de înmatriculare C SG 149. În timp ce unele surse din anturajul funcționarului susțin că automobilul ar aparține DIP, în mod oficial, instituția a refuzat să infirme sau să confirme această informație.
Contactată de reporterul Politik.md, șefa serviciului de presă din cadrul DIP, Natalia Bucur-Bandaș, după o jumătate de oră cerută pentru a se documenta, a refuzat să spună dacă mașina cu numărul de înmatriculare C SG 149 aparține sau nu instituției pe care o reprezintă. Același comentariu l-am obținut și de la Cristina Jitari, ofițer de presă în cadrul aceleiași instituții. La acestă întrebare nu vă pot răspunde. Nu sunt obligată să cunosc toate numerele de mașini pe care le avem. (...) Vă rog să nu mă provocați la discuții”, ne-a comunicat aceasta.
Nici Petru Bîrcă și nici directoarea Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Ana Dabija, nu au fost de găsit pentru a comenta situația. De la secretariatul DIP ni s-a comunicat că Petru Bîrcă se află în concediu, în timp ce Ana Dabija ar fi ocupată.
Totodată, dacă eventualul abuz va fi cercetat și constatat de Comisia Națională de Integritate, funcționarul ar putea ajunge chiar în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA). Potrivit ofițerului de presă din cadrul CNA, Angela Satrinschi, funcționarii ce folosesc bunurile statului în scop personal riscă amendă de la 2 - la 6 mii de lei, în baza articolului 313² din Codul Contravenţional. Un caz similar a fost cel al fostului primar al capitalei, Serafim Urecheanu, căruia CNA i-a aplicat o amendă de 6 mii de lei. Decizia de amendare, însă, a fost contestată în instanță.
Directorul adjunct al DIP, Petru Bîrcă este vizat într-un dosar penal examinat de Judecătoria Militară. Potrivit rechizitoriului, acesta neagă acuzațiile precum că, fiind în exercițiul funcțiunii, ar fi menținut legături strânse cu gruparea criminală Makena”. În cadrul urmăririi penale s-ar fi stabilit că acesta acționând prin participație complexă, în calitate de autor, organizator și instigator, a săvârșit intenționat infracțiunile de falsul în declarații, abuz de serviciu, determinarea la depunerea declarațiilor mincinoase, amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, precum și încălcarea inviolabilității vieții personale”.
Dosarul este examinat de magistrații Judecătoriei Militare din Chișinău încă de la începutul acestui an, timp în care Petru Bîrcă nu a fost suspendat din funcție. Până în acest moment, instanța nu a luat nicio decizie de condamnare sau de achitare a acestuia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE