Principalul rival al popularilor europeni, Partidul Socialist European (PES) va fi reprezentat în Parlamentul European de 157-161 deputați. Aceștia sunt urmați de Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) cu 80-82 mandate. Partidului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană (GREENS-EFA) le vor reveni 51 mandate.
Următoarele grupări politice, care vor delega deputați în Parlamentul European sunt: Partidul Uniunea pentru Europa Naţiunilor (UEN) – 35 mandate, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) – 33 mandate, în timp ce restul 20 de locuri vor fi deținute de membri altor partide - Grupul Independenţă şi Democraţie (IND/DEM). Deputații independenți sunt reprezentanții partidelor naționaliste sau de extremă dreaptă, care în rezultatul acestor alegeri pot să constitui un grup politic.
Potrivit datelor sondajului TNS Opinion & PE, rata de participare la vot a cetățenilor Uniunii Europene la actualele alegeri pentru Parlamentul European în mediu a constituit 43.39%. Astfel, teama de absenteism electoral a politicienilor, manifestată în ajunul scrutinului a fost confirmată. Cea mai înaltă rată de participare la vot a cetațenilor Comunității Europene (predecesoarea Uniunii Europene) au avut loc la primele alegeri din anul 1979, atingând 61.99%.
Conform aceluiași sondaj se constată un transfer semnificativ de mandate către partidele de extremă dreaptă, chiar dacă marile grupuri politice PPE-DE, PSE, ALDE își păstrează supremația. Atât popularii, socialiștii cât și liberalii vor avea un număr mai mic de mandate fată de legislatura precedentă.
Prin comparație - dacă în 2004 popularii au avut 288 de mandate, în următorii 5 ani ei vor avea cel mult 267. La fel și socialiștii care nu se vor mai bucura de 217 mandate cât au avut până în luna mai, ci de cel mult 159. Liberali vor avea doar cu 81 de eurodeputați fată de 100 cât au avut până în present. Verzii vor dispune de 51 de mandate, fata de cele 43 pe care le-au avut. Astfel, deși, în ansamblu cetățenii au votat pentru partidele de centru dreapta, partidele mici au câștigat, preluând numărul de mandate pierdute în numărul de mandate de „cei 3 mari“.
Primele estimări ale scrutinului au confirmat victoria dreptei la nivel european, conservatorii reușind să obțină aproape tot atâtea locuri în PE ca și în mandatul trecut, în condițiile în care numărul total de deputați europeni s-a redus de la 785 de membri la 736.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE