Situația actuală la Curtea de Apel Chișinău dezvăluie cu claritate consecințele nefaste ale reformei justiției inițiate de PAS și administrația Președintei Republicii Moldova Maia Sandu, scrie ex-procurorul anticorupție, Victoria Furtună.

„Ne confruntăm cu un sistem judiciar paralizat, unde Colegiul penal fixează termene de judecată abia pentru anul 2025, lăsând mii de dosare în așteptare. Această întârziere nu este doar un inconvenient, ci o negare directă a dreptului la un proces echitabil într-un timp rezonabil. Mai alarmant este faptul că, în urma unei serii de demisii acceptate de Consiliul Superior al Magistraturii pe 7 mai, Curtea de Apel funcționează acum cu doar 18 judecători, în condițiile în care 20 de judecători au părăsit sistemul. Aceste demisii masive nu sunt un semn al reformei, ci al unei crize create artificial prin politici imprudente, care împovărează și mai mult un sistem deja încercat. Reforma justiției trebuie să fie despre îmbunătățirea accesului la justiție și consolidarea integrității, nu despre crearea unui vid legal și administrativ care să slujească intereselor politice ale unui partid. Este inacceptabil să lăsăm cetățenii noștri să sufere consecințele unor decizii politice nesăbuite.

Este timpul să reevaluăm această abordare și să implementăm o reformă care să respecte principiile de bază ale justiției, să asigure eficiența și să protejeze drepturile fiecărui cetățean. Noi trebuie să fim un stat unde legea este aplicată corect și imparțial, nu unul unde justiția este ostatica agendelor politice”, a scris ex-procurorul anticorupție, Victoria Furtună.

Curtea de Apel Chișinău are în gestiune 15.000 dosare, iar Colegiul penal fixează examinări pentru anul 2025. Între timp, instanța a rămas doar cu 18 judecători, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acceptat demisia a 20 de judecători pe 7 mai declară Serviciul de presă al Curții de Apel

Amintim că, pe 7 mai, CSM a acceptat demisia a 20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, iar președintele interimar al CSM spunea că pentru a nu se bloca activitatea Curţii de Apel, organul de autoadministrare va transfera temporar judecători de la alte instanţe.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE