Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale Victor Cibotaru a declarat într-un interviu pentru publicaţia „Ekonomiceskoe obozrenie” că datorită nivelului actual indicelului preţurilor de consum, rata de refinanţare a băncilor comerciale ar trebui să fie mult mai mică decât cea stabilită de BNM de 5%. Însă stabilirea unei rate de 1,5-2% ar putea fi considerată de jucătorii din piaţă drept o măsură prea radicală.
Cibotaru a explicat că există o regulă neformală, conform căreia rata de bază trebuie să fie pozitivă şi să depăşească nivelul inflaţiei cu 4 puncte procentuale. Iar în Moldova în 2009 se înregistrează o deflaţie de 3,4% pe parcursul ultimelor 7 luni.
Referindu-se la reducerea normelor rezervelor obligatorii, Ciboratu a menţionat că până în prezent băncile comerciale au acumulat volume importante de mijloace băneşti care în septembrie ar putea depăşi 2 mlrd. lei
Victor Cibotaru a explicat că, în rezultatul ultimei micşorări a normelor rezervării obligatorii de la 10-12% până la la 8%, care va intra în vigoare la 21 septembrie, băncile vor avea suplimentar la dispoziţie circa 230 mil. lei, care se vor adăuga la mijloacele deja acumulate de 1,7-1,8 mlrd. lei.
În opinia experţilor independenţi, însă, reducerea ratei de bază şi a normei rezervelor obligatorii pentru băncile comerciale au fost nişte măsuri întârziate, adoptate de BNM. Acestea ar fi putut aduce mult mai multe beneficii, dacă erau adoptate mai devreme. Teoretic, reducerea ratei de bază ar trebui să conducă la reducerea ratelor la depozite şi, respectiv la credite, ceea ce ar înlesni accesul agenţilor economici la credite. Totodată, reducerea normelor rezervelor obligatorii ar putea conduce la majorarea mijloacelor oferite de bănci pentru creditare.