Viceministrul Justiției, Vladimir Grosu, a declarat că decizia de astăzi a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) sunt de importanță crucială pentru R. Moldova și a salutat faptul că Guvernul Moldovei a reușit să convingă la CEDO, că se iau măsuri privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

„Decizia acestui for internațional este de importanță cardinală. Acești bani trebuie să fie achitați de guvernul Federației Ruse în timp de 3 luni de zile. Hotărârea Curţii confirmă, o dată în plus, că toate măsurile întreprinse de autorităţile de la Chişinău - în plan diplomatic, politic, financiar şi educaţional - sînt într-o direcţie corectă", a declarat Vladimir Grosu.
 
 
Dosarele au fost depuse la CEDO în luna decembrie 2004, de către un grup de 170 de elevi şi părinţi de la trei şcoli din regiune - Râbniţa, Tighina şi Grigoriopol. Aceştia au reclamat în instanţă violarea dreptului la educaţie şi la viaţă publică, precum şi faptul că sînt discriminaţi pentru a renunţa să înveţe în limba română în baza grafiei latine.
 
Decizia Marii Camere a CEDO este definitivă, nu poate fi atacată în alte instanţe.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE