În cadrul vizitei oficiale la Minsk, Președintele Parlamentului R. Moldova, Marian Lupu, a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Miasnikovici. Cei doi demnitari de stat au abordat subiecte privind crearea unor întreprinderi comune transnaționale, care ar putea produce bunuri materiale, presta servicii, oferind astfel cetățenilor noi locuri de muncă.

Este vorba și de întreprinderi mixte de asamblare a tractoarelor, a troleibuzelor și a tehnicii agricole pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea întreprinderilor belaruse. Partea belarusă a manifestat interes și pentru crearea unei întreprinderi mixte în domeniul vinicol (cu schimb de acțiuni), dat fiind că 80% din vinul în vrac este importat din Republicii Moldova.
 
Prim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Miasnikovici, a relevat că Republica Moldova, în calitate de partener economic pentru Republica Belarus, se plasează pe locul cinci, în cadrul țărilor membre CSI, iar Republica Belarus pentru Republica Moldova - pe locul patru, menționînd dinamica pozitivă a schimburilor comerciale dintre țările noastre.
 
Un domeniu de cooperare și investiții, în opinia părții belaruse, este crearea unei întreprinderi mixte cu capital comun de producere a semințelor de porumb hibrid, precum și cultivarea culturilor pomicole și a sfeclei de zahăr. În context interlocutorii au subliniat importanța creării unui cadru legal care să asigure implementarea acestor proiecte.
 
În această ordine de idei, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a menționat faptul că parteneriatul strategic, susținerea reciprocă și relațiile tradiționale de prietenie consolidate în timp sunt cele mai relevante caracteristici ale dialogului moldo-belarus.
 
În alt context, interlocutorii au estimat rolul activ al comunității moldovenilor stabiliți cu traiul în Republica Belarus și comunitatea belarușilor din Republica Moldova. Mihail Miasnikovici a apreciat prezența activă a reprezentanților comunității moldovenilor din Belarus la recentul festival al minorităților naționale din Belarus, care s-a desfășurat în orașul Grodno. Marian Lupu a menționat aportul considerabil al comunității belaruse din Republica Moldova, în consolidarea societății noastre polietnice, în care se promovează atitudinea respectuoasă față de cultura, limba și tradițiile fiecărei etnii stabilite pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Părțile au abordat, de asemenea, aspecte ce țin de domeniul umanitar și cel al învățămîntului. Premierul belarus a apreciat Codul cu privire la știință și inovare al Academiei de Științe a Republicii Moldova, menționînd că specialiștii belaruși au preluat mai multe elemente din codul dat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE