„Observăm că în fiecare criză valutară leul moldovenesc se devalorizează aproximativ cu 5 lei. Dacă în 1998, leul a urcat de la 4-5 lei la 9-10 lei pentru un dolar SUA, în 2009 de la 9-10 lei, la 14-15 lei. În 2015 de la aproximativ de la 15 lei - la 20 de lei, acum putem spune că ne putem aștepta să mergem la un nou prag: 20-25 de lei pentru un dolar american. Dar acestea sunt doar observații, totul depinde de acțiunile autorităților”, susține Ioniță.  

Moldova a intrat oficial în așa-numita carantină, vedem că remitențele s-au păstrat, dar au scăzut exporturile. În general, exporturile sunt în scădere încă din 2019, dar de când a fost instaurată starea de urgență ne așteptăm la o scădere și mai mare. În plus, tot din 2019 am văzut că foarte mulți investitori străini pleacă din R. Moldova odată cu investițiile lor. Respectiv, vine mai puțină valută în R. Moldova, ceea ce va duce la devalorizarea leului moldovenesc”, punctează Ioniță. 

O altă zonă de impact asupra leului vine de la BNM, precizează economistul: „Odată ce a fost scăzută rata de bază, acest lucru tot va influența negativ asupra masei de valută, însă, pentru moment, BNM are suficiente rezerve pentru a interveni pe piața valutară”

Veaceslav Ioniță mai adaugă că odată cu alunecarea spre o criză valutară, se înregistrează și o scădere a veniturilor la bugetul public național. 

„Deja vedem că veniturile la buget sunt cu 10% mai mici decât era preconizat. Așteptăm să vedem cifrele pentru luna martie. Important este că scad veniturile la buget de pe segmentul fiscal și aici trebuie să precizăm un aspect important: ce folos că se vor păstra veniturile la buget în monedă națională dacă leul moldovenesc se va deprecia, iar atunci când raportăm la valuta de bază - dolarul SUA, intrările la buget pe acest segment chiar se diminuează”, spune analistul economic.

 

R. Moldova se confruntă cu o criză economică importată din exterior pentru că toate țările din vecinătate și-au restricționat frontierele, dar și alte activități economice și financiare: „Încă e prematur să anticipăm efectele totale ale acestei crize pentru că nu știm cât va dura această carantină”. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE