Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a părăsit rândurile PLDM, pentru că nu era de acord cu politica fiscală promovată de Guvern în agricultură. Dezvăluirea a fost făcută de Cosarciuc pentru ziarul Timpul. Fiind membru al Biroului permanent al formaţiunii, fostul ministru a încercat să apere interesele agricultorilor în timpul elaborării politicii fiscale pentru 2013, însă propunerile sale nu au fost susţinute, scrie Publika.
Pe 11 octombrie a avut loc ședința Fondului Monetar Internațional. În timpul discuțiilor, ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, a dat de înțeles că Guvernul nu va face concesii în ceea ce privește aplicarea unui TVA de 20% pentru producția agricolă. În aceeași zi, s-a desfășurat şi ședința Biroului permanent al PLDM, la care nu s-a discutat acest aspect. Drept rezultat, a doua zi, 12 octombrie, Valeriu Cosarciuc a depus cerere de plecare din partid, care ulterior a fost aprobată de Consiliul Național Politic al PLDM.
"Eu am plecat din PLDM în legătură cu faptul că nu am reușit să mă integrez în echipă și din cauza unor divergențe în ceea ce privește politicile promovate de Guvern în agricultură. Nu putem să avem o înțelegere în ce privește protecția fermierilor, atunci când politica bugetar-fiscală pe anul 2013 aduce prejudicii acestora", a explicat fostul ministru, care deține, în acelaşi timp funcția de președinte al Federației Naționale a Fermierilor.
Amintim că pe 31 iulie, din inițiativa mai multor organizații neguvernamentale ce reprezintă sectorul agricol, fermierii din mai multe raioane ale republicii, inclusiv Ialoveni, Floreşti, Căuşeni, Ştefan-Vodă, Edineţ și Orhei, au protestat împotriva politicii fiscale pentru anul viitor care prevede introducerea cotei TVA de 20% la producția agricolă. La marginea șoselelor naționale a fost scoasă tehnica agricolă din dotare, claxonându-se periodic. Agricultorii și-au manifestat astfel nemulțumirea față de mărirea impozitelor, introducerea taxelor suplimentare și lipsa pieței de desfacere și au afișat slogane de genul „Jos politica fiscală nechibzuită!”, „Vrem dezvoltare, nu doar taxare!” etc.
Protestele au fost pașnice, fiind organizate de Federaţia Naţională a Fermierilor din Republica Moldova, Uniunea Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federaţia Naţională „Agroinform”, Asociaţia producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldovafruct”, Asociaţia producătorilor şi exportatorilor de cereale „Agrocer”. Recent, fermierii au amenințat cu proteste în urma lanțului de scumpiri a carburanților și au solicitat guvernării un suport mai consistent pentru cei care au suferit de pe urma secetei. Fermierii cer să fie interzis importul de produse petroliere prin intermediul firmelor offshore, să fie acordate licențe gratuite la importul motorinei în scopuri agricole, după modelul țărilor europene, dar și modificarea metodologiei de formare a prețurilor la carburanți.
Potrivit ziarului Timpul, Valeriu Cosarciuc consideră că protestele fermierilor sunt întemeiate, deoarece politica fiscală din 2013 va duce la decapitalizarea sectorului agricol. Totodată, fostul ministru nu este de acord cu metoda de subvenționare, care va fi mai mult în defavoarea gospodăriilor țărănești și întreprinderilor mici din agricultură. Codul Fiscal prevede majorarea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată de la 8 la 20% la producţia agricolă. Chiar dacă Guvernul promite că va restitui 60 la sută din această taxă, producătorii agricoli trebuie să aibă bani ca să plătească la buget şi pe urmă să aştepte 30 de zile până aceştia li se vor întoarce. În agricultură însă data facturării produselor agricole livrate de țărani nu corespunde cu data plății. Marfa se livrează, dar banii vin cu o întârziere de câteva luni. Prin urmare, fermierii vor trebui să contracteze credite pentru a plăti TVA. Altfel, ei vor fi supuși unor penalități de către Inspectoratul Fiscal pentru întârzierea plăților la bugetul de stat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE