Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită, întrucât există în continuare riscuri la adresa securității energetice a țării, dar și din cauza războiului de la hotar. O declarație în acest sens a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița la o emisiune de la Vocea Basarabiei. Șeful Executivului a accentuat că autoritățile folosesc acest instrument judicios.
„Îmi doresc foarte mult să expire această stare de urgență (...). Deocamdată continuăm să ne confruntăm cu riscuri și în privința războiului și aceste bombardamente care au loc regulat. Oricum suntem într-o situație dificilă pe plan energetic pentru că nu se respectă contractul pe care-l avem cu Gazprom. Noi avem resurse de aproximativ 56% în decembrie decât cantitatea obișnuită, de aceea continuă să existe riscuri care ar necesita intervenția rapidă și urgentă a Guvernului. Noi utilizăm acest instrument judicios, atunci când este nevoie”, a declarat Natalia Gavrilița.
De asemenea, prim-ministrul a declarat că consumatorii de gaze naturale de pe malul drept al Nistrului sunt aprovizionați doar din rezervele strategice ale statului, iar neachitarea gazului de către Tiraspol este o problemă între Transnistria și Gazprom, menționând că această datorie nu poate fi pusă pe umerii cetățenilor din dreapta Nistrului.
Premierul s-a referit și la reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit ei, o eventuală victorie a Ucrainei, ar schimba condițiile de negocieri cu pretinsele autorități din stânga Nistrului.
Amintim că de la începutul războiului în Ucraina, starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită până în prezent. Ultima dată, Parlamentul a votat o decizie în acest sens pe 7 octombrie, anul trecut, pe o perioadă de 60 de zile. Autoritățile au declarat în repetate rânduri că necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului a anilor 2022-2023.