Utilaje neinstalate estimate la milioane de lei se uzează de un an de zile în Spitalul Clinic Republican, cheltuielile pentru hrana pacienților s-au micșorat, chiar dacă soldurile s-au majorat, circa 2, 3 mln de lei au fost chletuite irațional pentru reparația spitalului Clinic Republican.
Acestea sunt doar câteva încălcări depistate de Curtea de Conturi în urma unui audit privind regularitățile la Spitalul Clinic Republican, precum și la Institutul Republican de Cardiologie și Spitalul Clinic Republican pentru copii ”Emil Coțaga”, pe anul 2009, prezentate în cadrul unei ședințe, vineri, 30 aprilie.
Situaţia respectivă a fost determinată de lipsa unor politici de contabilitate, lipsa controlului din partea Ministerului Sănătăţii, preucm şi lipsa unui control intern efficient, a apreciat Plenul Curţii de Conturi.
”Neinstalarea aparatelor procurate este problema furnizorului uilajului, noi i-am chemat de nenumărate ori, dar ei nu vin”, s-a îndreptăţit vicedirectorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa.
Potrivit rapoartelor auditelor, în aceste instituții nu este reglementată procedura de raportare a cheltuielilor efectuate din contul ajutoarelor umanitare, mijloacelor primite de la fondator, precum și din contul materialelor și medicamentelor primite cu titlul gratuit sau centralizat conform programelor de stat.
Astfel, calcularea uzurii pe unele fonduri fixe neregulamentare au generat micșorarea cheltuielilor Institului Republican de Cardiologie cu circa 623 mii lei, precum și majorarea cheltuielilor Spitalului Clinic Republican cu circa 1,2 milioane lei. Totodată, acestea au suportat pierderi nejustificate la alimentarea personalului în sume de, respectiv, 265,8 mii lei și 34,8 mii lei.
De asemenea, în anul 2009, Spitalul Clinic Republican pentru copii ”Emil Coțaga” a achitat contribuții de asigurări sociale de stat în sumă de 107,8 mii lei supranormelor stabilite Casei Naționale de Asigurări Sociale, iar la Institul Republican de Cardiologie costurile pentru servicii au fost majorate.
Întrebați de către magistraţii Curții de Conturi, șefii instituțiilor vizate au declarat că știu despre aceste probleme și încearcă să înlăture neregularitățile.
Directorul Institului Republican de Cardiologie, Mihai Popovici, a precizat că instituția sa nu are nici un profit, iar tarifele la serviciile prestate sunt sub costul real, menționând că tratarea unui pacient costă cu 200 de lei mai mult decât banii acordați de Agenția de Asigurări Medicale.
Viceministrul Sănătății, Octavian Grama, a menționat că raportul auditului este unul veridic și că va ”sta cu ochii pe aceste instituții medico-sanitare publice”. El a mai specificat că ”nu se poate vorbi despre performanțe în medicină, când aparatajele se învechesc, nefiind utilizate”.
Actele de achiziție a utilajelor procurate din fondul Ministerului Sănătății pentru aceste instituții au fost transmise spre examinare Centrului pentru Combaterea Corupției.