Următoarea dizolvare a Parlamentului va avea loc într-un termen rezonabil, după expirarea unui an de la data ultimei dizolvări, potrivit unui proiect de lege avizat de Guvern.
Proiectul a fost înaintat de un grup de deputaţi, în urma unei scrisori a Curţii Constituţionale, care spune că actualele prevederi ale Legii cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui nu stabilesc termenul - limită, termen care nu poate fi depăşit, pentru dizolvarea Parlamentului după expirarea unui an de la ultima dizolvare.
Curtea menţionează oportunitatea ca Parlamentul să lichideze această lacună, „deoarece omisiunea respectivă comportă riscul ca Preşedintele în exerciţiu sau persoana care asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova să fie învinuită de încălcarea normelor constituţionale”.
Viceministrul justiţiei, Oleg Efrim, care a prezentat proiectul nu a putut spune care ar fi acest „termen rezonabil”, iar în context, premierul Vlad Filat a solicitat ca norma legislativă să nu lase loc pentru interpretări.
Amintim că la 15 iunie 2009 Preşedintele în exerciţiu al RM, Vladimir Voronin a emis decretul privind dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate în ziua de 29 iulie 2009. De atunci Parlamentul activează în interimat, condus de Mihai Ghimpu.