Judecătorul Ștefan Niță ar putea fi avansat. Acesta a fost propus de către Consiliul Superior al Magistraturii, preşedintelui Republicii Moldova, pentru numire în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău, informează Politik.md.
Magistratul a devenit cunoscut opiniei publice ca fiind membru în completul format din trei magistrați, care l-a achitat în primă instanță pe Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari. Aceștia, în calitatea lor de ministru de Interne şi, respectiv, comisar general de Chişinău, au fost acuzați într-un dosar privind violențele din aprilie 2009. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a luat o decizie de condamnare, aplicând însă o pedeapsă non-privativă de libertate.
Completul de judecată, format din judecătorii: Niță, Busuioc și Brașoveanu, a notat că Botnari și Papuc au acţionat corect, iar faptul că nu au intervenit să stopeze devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei a fost o mişcare bună, pentru că astfel au fost salvate vieţile celor, care au participat la proteste. „Daunele materiale constituie un prejudiciu reparabil, pe când jertfele omeneşti, în special în rândul copiilor, ar fi constituit un prejudiciu iremediabil din punct de vedere al valorilor morale şi sociale”, se spune în decizia CSJ, citată de ZdG.md.
Potrivit magistrat.md, familia Nița a declarat că deține în proprietate șase terenuri, trei grădini, un lot pomicol, o casă de locuit, un apartament și o mașină. Conform informaţiei Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, citată de aceeași sursă, în perioada anilor 2010-2014 în privinţa judecătorului au fost depuse 5 petiţii, toate fiind respinse ca neîntemeiate.
Legislația în vigoare prevede că preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii. Asta doar „în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia respectivă” și dacă acesta a încălcat legislația sau dacă au fost încălcate procedurile legale de selectare şi promovare a candidaturii sale. Refuzul trebuie să fie motivat, iar în cazul unei propuneri repetate, șeful statului este obligat să înainteze în funcție candidatul propus de CSM.