Unirea cu Republica Moldova va avea loc dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana sau nu se va infaptui deloc, se arata intr-un sondaj online realizat de Ziare.com.
Astfel, cei mai multi dintre cei care au raspuns sondajui Ziare.com - 31,33 la suta - cred ca unirea Romaniei cu Republica Moldova nu va fi facuta niciodata, in timp ce un procent putin mai mic - 30,70 la suta dintre respondenti - considera ca evenimentul istoric va avea loc dupa aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana, ceea ce nu se va intampla mai devreme de zece ani.
Un procent important dintre cei care au raspuns sondajului - 27,81 la suta - sunt de parere ca unirea celor doua tari reprezinta doar o tema de campanie, in timp ce raspunsul care arata o cat mai degraba unire a tarii noastre cu Basarabia, adica inainte de aderarea Moldovei la Uniunea Europeana, este dat de putin peste o zecime dintre respondenti - 10,16 la suta.
Sondajul a fost realizat in perioada 2-8 decembrie si a inregistrat 3.013 voturi.
Pe 27 noiembrie, presedintele Traian Basescu a recunoscut raspicat ca un al treilea proiect national important, dupa integrarile in NATO si in UE, este unirea cu Republica Moldova.
"Toate actiunile mele fata de Moldova in cele doua mandate au fost cu gandul ca, poate, vreodata, ne vom uni. Sangele apa nu se face", a spus seful statului, la TVR 1. Acesta a recunoscut ca unirea nu se poate fara acceptul romanilor din cele doua tari, declarandu-se increzator totodata ca Romania va accepta o unire, daca cei din Basarabia vor fi de acord.
In replica, prim-ministrul Victor Ponta a comentat ironic afirmatia lui Traian Basescu, fara a face referire la ideea de unire, mentionandu-l pe fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin: "Declaratiile presedintelui dupa noua ani in care nu a facut nimic pentru Moldova sunt un semn sa mai dreaga busuiocul pe final de mandat. Dupa ce noua ani nu ai facut nimic, ai ciocnit cu Voronin un pahar cu vin".
In schimb, intrebat daca sustine unirea celor doua tari, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a raspuns pozitiv si a spus ca este vorba despre "o aspiratie nationala, de ambele parti ale Prutului".
Republica Moldova este insa la inceputul drumului de integrare in Uniunea Europeana, dupa ce liderii tarii au semnat, vineri, la summitul de la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, care va liberaliza schimburile comerciale si investitiile si va usura totodata miscarea cetatenilor moldoveni pe teritoriul UE.
 
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE