Ministerul Muncii și Protecției Sociale va pune în practică, în curând, o metodologie pentru a-i verifica pe consumatorii care vor primi compensații, dar nu au declarat veniturile exacte. Declarația a fost făcută de ministrul Marcel Spatari. 

„Evident că sunt salarii în plic, unii oameni nu declară asta și noi avem o metodologie pe care noi o vom implementa foarte curând pentru a identifica riscurile și acei solicitanți care nu au declarat veniturile”, a comunicat Spatari în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„De exemplu, o familie care are un consum mare de energie și declară venituri care nu le permit să plătească nici un sfert din istoricul de consum, iar conform algoritmului este în categoria de vulnerabilitate ridicată. Ne punem întrebarea cum și-au plătit facturile anii precedenți, probabil că nu și-au declarat veniturile”, a adăugat Spatari.

Pentru aceste familii, potrivit ministrului, autoritățile în decembrie vor introduce încă un filtru care să îi claseze maxim în categoria de vulnerabilitate medie.

Spatari a mai precizat că filtrele de verificare au depistat până în prezent circa 11 000 astfel de cazuri.

„Statul nu cunoaște despre toți cetățenii. Statul pornește de la prezumția că cetățenii sunt onești. Dar există filtre de verificare, există aceste criterii de risc indirect. Dacă consumul este mare, înseamnă că această familie are de unde să plătească un consum mare”, a comunicat Spatari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE