A cincea zi, în lanţul magazinelor SA „Franzeluţa” sunt afişate reduceri pentru cele trei tipuri de pâine „Chişinău”, „Codru” şi “Pâinea albă”. Deşi, oficial, reducerile s-au operat din 1 februarie, nici până azi, 5 februrie, majoritatea oamenilor nu găsesc în magazine pâine ieftină.
Într-un cartier din sectorul Buiucani din Chişinău vestea despre ieftinirea pâinii a bucurat, în special, bătrânii şi şomerii. Dar ei s-au descurajat rapid. Şi asta - pentru că în cele două magazine din cartier se aduc, zilnic, în total, cam 40 de „pâini ieftine”. Doar cei mai iuţi la picior sau cu „pile” la alimentare, reuşesc să cumpere preţiosul produs.
Mătuşa Iulia, o pensionară de aproape 80 de ani, are norocul să găsească pâine ieftină numai dacă vine la magazin pe la şapte dimineaţa, „cam pe când este descărcată maşina de pâine”. O prietenă de-a ei are „mai mare noroc”, deoarece vecina acesteia este proprietara alimentarei şi-i păstrează câte o franzelă. Restul strigă zadarnic: daţi pâinea ieftină!
„Suntem tare bucuroşi că guvernul a ieftinit pâinea, numai că n-o găsim, nu ne ajunge. Douăzeci de pâini nu ajung pentru întregul nostru cartier. Nu ne folosesc la nimic aceste reduceri de preţuri, deoarece celelalte produse rămân la fel de scumpe. Oare un bătrân îşi poate permite luxul să cumpere zilnic smântână şi lapte? Dar carne sau mezeluri?”, se întreabă oamenii.
„Noi, bătrânii, mâncăm mai mult pâine şi bem apă caldă. Eu încă nu am ţinut în mână „pâinea ieftină”, pentru că niciodată n-o găsesc în magazin. Celelalte produse de panificaţie au rămas la fel de scumpe, iar la cele împletite chiar le-a crescut preţul, pentru a acoperi, probabil, gălăgioasele reduceri. Noua măsură a guvernului e o bătaie de joc cu scop electoral. Noi continuăm să suferim foame, deoarece nu ne putem permite o alimentare normală dintr-o pensie de şase sute de lei”, susţine Nina T., o altă bătrână care stă la coadă în speranţa că va prinde măcar o pâine ieftină.
„Dacă prind o pâine ieftină, mă conving că e de o calitate proastă. Am auzit că franzele învechite sunt „reciclate” şi vândute ca „pâine ieftină”. Am o pensie de 835 lei. Mi s-a spus că e foarte mare şi, din acest motiv, mi-au refuzat prânzurile sociale. Facturile pentru căldură şi întreţinerea apartamentului mă lasă fără bani”, se plângea bătrâna Sonia B., cu faţa crispată că n-o să prindă nici o „pâine ieftină” din cele 40 aduse azi în cartierul lor.