Pe traseul național Chișinău-Hâncești au fost dat în exploatare un sector de 8 km de drum. Este vorba despre porțiunea de drum de la kilometru 22 care a fost reabilitată de consorţiul portughez „Construcoes Gabriel A.S. Couto în asociere cu Empresa de Construcoes Amandio SA şi Rosas Construtores SA”. La ceremonia de tăiere a panglicii de inaugurare a participat premierul Vlad Filat, Ambasadorul UE în Republica Moldova Dirck Schuebel și Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Șalaru. Înainte de inaugurarea sectorului de drum oficialii s-au deplasat în coloană pe cei 8 km recent reabilitați.
În context, Vlad Filat  a menţionat importanța Programului de reabilitare a drumurilor pentru țara noastră, ținând cont de factorul multiplicator al acestuia. Premierul a precizat că de realizarea obiectivului privind reabilitarea drumurilor depinde dezvoltarea altor sectoare ale economiei naționale, subliniind necesitatea asigurării calității lucrărilor.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Dirck Schuebel a menționat că apreciază înalt colaborarea Republicii Moldova cu băncile europene în domeniul reabilitării drumurile iar acest sector de drum reabilitat se încadrează perfect cerințelor europene.
La rândul său, Anatol Șalaru a declarat că reabilitarea și modernizarea acestei porțiuni de drum va diminua costurile operaționale în transport, de asemenea sunt create condiții de confort şi siguranţa în trafic. “Așa vor arăta toate drumurile naționale din republică în următorii ani după ce vor fi rehabilitate” a conchis ministrul.
Lucrările de reabilitare a celor 8 km de drum au demarat în luna mai 2011 și a fost finalizat în decurs de 18 luni fiind respectat termenul prevăzut în contract. Valoarea contractului este estimat la 7,8 mln euro mln euro din finanţarea în tranşa a doua a creditului oferit de Banca Europeană pentru Investiții.
În cadrul contractului au fost efectuate lucrări de reconstrucție a unui pod, lucrări de supralărgire a sistemului rutier de la 2 la 3 benzi de circulație, lucrări de așternere a  straturile de bază și uzură din beton asfaltic pe toată lungimea sectorului contractat, lucrări de aplicare a marcajului orizontal și vertical și instalarea parapetului de protecție pe sectoarele periculoase.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE