În urma negocierilor în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean, desfăşurate la Vilnius, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie s-a reușit reconfirmarea acestui format de negocieri și coordonarea unei părţi a documentului, cu privire la agenda de lucru a următoarelor negocieri.
Faptul că a fost reconfirmat formatul 5+2 este deja un mare pas spre cooperarea celor două părți aflate în conflict. Despre acest lucru menționează viceministrul R. Moldova, Eugen Carpov, în cadrul unui interviu acordat postului Radio Europa Liberă.
Potrivit viceministrului, o atenție deosebită a fost acordată și discuţiilor asupra documentului numit „Principii şi reglementări ale procesului de negocieri”.
” Am parcurs o bună parte a acestui document. Am convenit asupra mai multor articole, dar spre regret, din lipsă de timp, nu s-a reuşit să finalizăm acest document şi lucrările vor fi continuate la reuniunea viitoare, care a fost planificată pentru februarie 2012. Am primit invitaţia din partea reprezentantului special desemnat de Guvernul Irlandei, ca această primă rundă de negocieri din anul viitor să aibă loc în Irlanda”, susține Eugen Carpov.
Conform înţelegerilor atinse la Moscova, prima rundă de negocieri a fost dedicată principiilor procedurale şi aspectelor organizaţionale ale procesului de negocieri. Astfel, s-a convenit ca discuţiile să continue în Irlanda, ţara care va prelua Preşedinţia OSCE în anul 2012.  
De menționat că, din februarie 2006, procesul de negocieri a fost întrerupt şi din 2010 până în prezent au avut loc doar reuniuni consultative. Negocierile în formatul „5+2" sunt purtate de  reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, cu sprijinul OSCE, Rusiei, Ucrainei în calitate de mediatori, iar UE şi SUA drept observatori.  

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE