Un nou raport Promo-LEX despre activitatea Parlamentul în sesiunea de toamnă-iarnă relevă aceleași probleme sistemice pentru activitatea legislatorilor. Mai puține ședințe, cu un program neclar, lipsă de trnsparență și absența opoziției la dezbaterea proiectelor afectează, în opinia experților, procesul legislativ
Datele mai relevă o scădere a numărului de proiecte inițiate de deputați, în favoarea inițiativelor elaborate de Executiv, o practică pe care majoritatea parlamentară o consideră corectă.
Potrivit datelor, în această perioadă, la fel ca în sesiunea de primăvară, nu a fost organizată nicio ședință dedicată proiectelor opoziției, așa cum prevede Regulamentul Parlamentului.
„În sesiunea de toamnă a anului 2023 au fost înregistrate 226 de absențe, cu 120 mai puține decât în sesiunea de toamnă a anului 2022. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au participat în semn de protest în cadrul a cinci ședințe plenare, iar noi considerăm că neparticiparea deputaților, în special a celor din opoziție, la dezbaterea proiectelor afectează procesul legislativ”, a declarat expertul, Mihaela Duca.
Cele mai multe proiecte votate au fost înregistrate de Guvern - 53 de procente din totalul actelor legislative, în timp ce numărul celor inițiate de aleșii poporului este în scădere, a subliniat expertul Promo-LEX, Dina Boțan.
„ Constatăm și micșorarea numărului de proiecte înregistrate la inițiativa deputaților, atât din majoritatea parlamentară, cât și din opoziție. Dacă pe parcursul sesiunii din 2022, opoziția parlamentară înregistrase trei moțiuni simple și una de cenzură, în ultima perioadă s-a redus interesul față de această formă de control”, a menționat Dina Boțan.
Pe perioada mandatului actualului Legislativ activitatea lui este monitorizată de experții Promo-LEX, cu scopul de a spori transparența instituției, a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.