La un an de la preluarea mandatului la Casa Albă, popularitatea lui Barack Obama a scăzut simţitor. În momentul de faţă, doar 50% dintre americani apreciază prestaţia sa politică, în scădere cu 18 procente faţă de anul trecut, potrivit unui sondaj Gallup.
Măsurile luate de administraţia Obama au avut drept rezultat stoparea colapsului sistemului financiar american. Pachetul financiar obţinut prin deblocarea unor sume din bugetul federal a dus la crearea de noi locuri de muncă, dar eficienţa pe termen lung a acestei decizii naşte numeroase semne de întrebare.
Reformarea sistemului asigurărilor de sănătate a constituit unul dintre principalele puncte aflate pe agenda actualului preşedinte în Campania electorală pentru Casa Albă. Însă opoziţia îndârjită a republicanilor l-a obligat să facă unele modificări, iar fiecare dintre cele două Camere ale Congresului american a venit cu propria versiune a proiectului de lege.
Una dintre primele decizii ale lui Obama ca preşedinte a fost aceea de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo şi închisorile secrete ale CIA, precum şi aceea de a interzice torturarea prizonierilor. În prezent, la Guantanamo se mai află circa 200 de deţinuţi, iar alte cîteva sute în închisoarea de la Bagram, în Afganistan. Mass-media şi ONG-urile fac cunoscute publicului noi cazuri privind torturarea prizonierilor, ce-i drept, însă, mult mai puţine la număr.
Obama şi-a dezamăgit susţinătorii pacifişti prin decizia de a suplimenta efectivele militare americane din Afganistan cu 30.000 de soldaţi. Abandonarea poziţiei unilaterale practicate de administraţia anterioară i-a adus Premiul Nobel pentru Pace, dar şi acuzaţii din partea opoziţiei republicane potrivit căreia este un lider ezitant.
În ceea ce priveşte schimbările climatice, venirea administraţiei Obama la putere a marcat o schimbare radicală faţă de epoca Bush. Obama a propus un proiect de lege privind reducerea noxelor produse de Statele Unite cu 17% până în 2020 faţă de nivelul anului 2005. Adoptat de Camera Reprezentanţilor, proiectul urmează să fie dezbătut de Senat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE