Trupele rusești din peninsula Crimeea sunt în alertă, după ce Ucraina a lansat un atac cu drone asupra infrastructurii militare din orașul-port Sevastopol, unde se află și principala bază a Flotei ruse a Mării Negre.

Autoritățile locale susțin că au doborât două drone, dar nu se știe dacă s-au înregistrat și pagube în tabăra rusă.
Moscova pare că se teme tot mai mult de o eventuală ofensivă ucraineană în Crimeea, regiune anexată în 2014.

Între timp, rușii au început să bombardeze Hersonul, oraș pe care au fost nevoiți să-l abandoneze în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Armata ucraineană a atacat, marți seară, mai multe ținte din orașul Sevastopol din Crimeea, regiune anexată de ruși în 2014. Administrația locală a anunțat că două drone ar fi fost doborâte de apărarea antiaeriană, iar surse ucrainene spun că în oraș s-au înregistrat peste 15 explozii.

Situație tot mai critică în estul Ucrainei

Kievul pune presiune și pe unitățile ruse care s-au retras la sud de Nipru, cu ajutorul lansatoarelor de rachete ghidate HIMARS.

Pentru locuitorii din estul Ucrainei, situația este însă una critică. În orașul Lîman, eliberat în urmă cu mai bine de o lună, puținii oameni care au mai rămas aici trăiesc în condiții precare, fără electricitate, apă sau gaze. Și riscă să piară în bombardamente și, mai nou, de frig. Unii locuiesc în pivnițe de poeste o jumătate de an.

În Herson, situația e la fel de gravă. Curentul electric este sporadic, oamenii tremură în case și încă nu au apă curentă. În plus, rușii au început să bombardeze masiv orașul cu artilerie și mortiere amplasate pe malul stâng al râului Nipru. Trei oameni și-au pierdut ieri viața în explozii.

Localnicii spun că rușii se răzbună, astfel, pentru că au fost forțați să părăsească orașul Herson fără luptă. Iar acum distrug infrastructura într-un oraș despre care susțin că face parte din Federația Rusă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE