Cancelarul german, Angela Merkel a precizat, joi, 19 mai, în cadrul întrevederii cu primul ministru Vlad Filat, că Uniunea Europeană poartă răspundere pentru identificarea unei soluții a conflictului transnistrean. Angela Merkel a mai menţionat, că destinul Republicii Moldova este marcat de acest conflict, pentru care încă nu s-a găsit o soluție.
„Noi înțelegem situația Moldovei, deoarece Germania a fost afectată de scindare. Ne bucurăm mult că în luna iunie vor fi reluate negocierile în format 5+2, cu participarea tuturor părţilor implicate", a declarat Angela Merkel.
Cancelarul a precizat că, în disucțiile purtate cu Președintele Federației Ruse, Dmitrii Medvedev, a pledat pentru accelerarea procesului de identificare a unei soluții care să conducă la reintegrarea Republicii Moldova. Angela Merkel a specificat, că soluția ce va fi identificată trebuie să asigure o viață mai bună tuturor cetățenilor Republicii Moldova, într-o țară unită.
Prim-ministrul R. Moldova, Vlad Filata mulțumit Cancelarului german pentru atitudinea pe care o are față de țara noastră, precizând că Germania joacă un rol important în parcursul european al Moldovei și în ceea ce ţine de reintegrarea ţării.
„Mizăm că în iunie vor fi reluate negocierile în format 5 + 2 pentru identificarea unei soluții viabile și durabile pentru problema transnistreană", a spus premierul.
Vlad Filat a mai adăugat, că Moldova are mari așteptări de la Summit-ul Parteneriatului Estic exprimându-ţi speranța că, în cadrul acestui Summit, va fi prezentată o analiză amplă a dezvoltării Parteneriatului Estic. În acest context, Angela Merkel a subliniat, că în cadrul acestui Summit Germania va depune toate eforturile pentru ca Moldova să fie pe agenda discuțiilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE