Ministrul Educației, Maia Sandu a menționat că necesitatea de specialiști calificați pentru dezvoltarea afacerilor este frecvent invocată de companiile locale și internaționale. ”În acest sens, Ministerul Educației a demarat o reformă ambițioasă a sectorului vocațional-tehnic. A fost elaborată și aprobată o Strategie pentru anii 2013-2020 care prevede sporirea competitivităţii economiei naţionale prin pregătirea forţei de muncă competente şi calificate, în corespundere cu cerinţele actuale şi viitoare ale pieţei muncii”, a spus ministrul.
Obiectivul general al Programului este reconceptualizarea programului de învăţămînt în sectorul de învăţămînt vocaţional-tehnic şi restructurarea reţelei instituţiilor de învăţămînt vocaţional-tehnic cu scopul de a creşte eficienţa educaţiei profesionale şi a oferi forţă de muncă competitivă pentru economia naţională care să răspundă necesităţilor pieţei muncii în termeni de calitate şi cantitate.
Suportul acordat de Uniunea Europeană va contribui inclusiv la crearea a 10 Centre de Excelenţă specializate în domenii ale economiei naţionale, care vor deveni lideri profesionali în domeniul lor de competenţă. Centrele vor fi selectate în urma procesului de cartografiere a rețelei, în baza unor indicatori, din rîndul celor mai performante instituții. Acestea vor avea rolul de coordonator regional pentru instituțiile arondate în asigurarea curriculară, metodologică și promovarea parteneriatelor eficiente cu agenții economici. În același timp, vor fi create  Comitete Sectoriale pe șapte domenii ocupaționale, care vor elabora Standarde Ocupaționale și se vor ocupa de analiza pieții muncii.
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE